Анализи

Асен Григоров: Не е лошо, че има 9 партии, политическото представителство става по-сериозно

   
Асен Григоров: Не е лошо, че има 9 партии, политическото представителство става по-сериозно

Девет партии в 51-ото НС за някой е зле. Не е лошо, че има 9 партии, защото политическото представителство става по-сериозно и повече групи от обществото ще видят себе си в НС, каза журналистът и собственик на сайт Асен Григоров в интервю пред БНР.

"От друга гледна точка не е толкова добре, защото парламент с 9 политически сили и най-голямата с 66 депутата, прави задачата за съставяне на правителство много трудна. А това беше основна линия в предизборната кампания на ГЕРБ и на ПП-ДБ. И тази задача вече става трудна", коментира той в предаването "12+3".

За общо управление на ГЕРБ и ПП-ДБ той каза:

"ПП-ДБ дадоха формула и това е за равноотдалечен премиер. Според мен нямат човек и това беше отворена формула, около която да се съберат двете политически сили, в леко сложни отношения, като ГЕРБ и ПП-ДБ. Като за този равноотдалечен премиер, според мен, са имали предвид фигура с достатъчно политически опит, интегритет почтеност и морал, който може между политически сили за ново мнозинство, да състави програма и добър екип на МС и да получи подкрепа в НС. Вижда ми се логично, това не е правено от времето на Димитър Попов." Според него единствената възможност на НС е "да се търси премиер, които да спечели доверието на партиите, които ще съставят мнозинство".

"Бойко Борисов да бъде премиер не ми се струва възможно, с най-голямо уважение. Г-н Борисов премиер и партиен лидер, при тази конфигурация ми се струва, че няма как да се случи. Не харесвам този наратив на поставянето на условия. Всяка партия влиза с ангажименти и програма", коментира Асен Григоров.

Той припомни исканията на ПП-ДБ, свързани с приемането на антикорупционно законодателство –едно решение за методологията за избор на председател на КПКОНПИ, една поправка в Закона за сигналоподателите и приемане на Закон за личния фалит, който вече има законопроект, минал е комисия и може да се правят поправки.

"За мен  остава открит въпросът какви бяха тези негативи от сглобката на ПП-ДБ и ГЕРБ. Дали част от избирателите ги наказаха, защото са били в сглобка или ги наказаха, защото развалиха сглобката? Фактът, че вдигат малко резултата, означава, че поне няма продължаващо разочарование. Хубаво е, че повече българи излязоха да гласуват", призна Григоров.