В Гърция отново налагат мерки в помощ на потребителя. Цената на зехтина ще бъде намалена около празниците след споразумение на правителството с търговците. Така в южната ни съседка целят да поднесат предколедно финансово облекчение за празничната трапеза.
Фабриката на Янис Папуцис е съвсем нова. Край Серес, в селцето Пентаполи, тя започва да работи миналата година в една от най-трудните кампании за зехтинопроизводството в Гърция.
„Това е нашият семеен бизнес. Брат ми Панайотис оперира с машините, аз пък работя по търговската част Цената на зехтина в Гърция в момента е около 7-8 евро .Говорим за цената, на която зехтинът излиза от фабриката, но разбира се после поскъпва. В супермаркета вече стига до 12-13 евро. До Коледа обаче цената ще се промени, и прогнозите са да поевтинее до около 10 евро”, заяви той.
Реколтата от маслини тази година е по-добра от миналогодишната, но далеч не е най-добрата, която производителите чакат.
„Отглеждането на маслини тази година не беше лек процес заради сушата и прекомерната топлина. Имаше продължителни горещини и това причини някои трудности в развитието на дръвчетата .Разбира се в райони, в които имаше повече вода, имахме по-добри резултати”, обясни Папуцис.
Качественият зехтин винаги може да се познае, но чак, след като се закупи. Защото проба в магазина не се позволява, пише Нова.
„Един от елементите, които характеризират оригиналния, отличния екстра върджин зехтин е първото усещане, което ще получите в гърлото си, когато преглътнете. Едно леко изгаряне, това е защото маслото излиза прясно и съдържа всичко, което трябва да има плодът. Освен това при добрия зехтин при най-малката промяна на температурата ще видите, че е започва да се сгъстява точно като меда”, каза още производителят.