Знаково отличие получи Университетът по хранителни технологии в Пловдив за принос към развитието на интелигентния туризъм в България. Призът от годишните национални награди SMARTOURISM.BG в категория "Образователна иновация" бе присъден на бакалавърската програма “Food, Gastronomy and Tourism”.
Отличието бе връчено на доц. Хафизе Фидан, координатор на програмата, по време на VII-та Международна конференция SMARTOURISM.BG. Доц. Фидан сподели пред участниците в конференцията, че образователната програма е създадена в отговор на предизвикателствата пред развитието на устойчивия туризъм. УХТ беше отличен и със специална награда: едногодишен абонамент за STR SHARE Center, ниво 1 – туристически данни за изследователски цели. На престижното събитие присъстваха представители на Министерствата на туризма и образованието, преподаватели от университети и професионални гимназии от цялата страна, които представиха новости в туризма, специализираното обучение, хотелиерството и ресторантьорството.
Бакалавърската програма с преподаване на английски език “Food, Gastronomy and Tourism” стъпва на утвърдените традиции на УХТ в областта на наука за храните като база за интердисциплинарно надграждане в областите на гастрономията и кулинарния туризъм. През м. октомври тази година стартира обучението на първия випуск на специалността, с български и чуждестранни студенти.