По стара българска традиция, на Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11.
Едно от основните неща, което всяка домакиня приготвя за празника, е обреден хляб. В него не бива да има яйце, масло или мляко. Ето защо много от рецептите са със сода. Друго нещо, което се консумира за обяд или вечеря, са чушките, пълни с боб и постните сарми.
Тъй като навън вече е студено и в много къщи вече се намира кисело зеле, то днешната ни рецепта е за сарми. Само че те не са с кайма, а с гъби и праз лук.
Необходими продукти:
- 1 праз лук;
- 400 г гъби печурки;
- 150 г ориз;
- 1 кисела зелка;
- 1 среден буркан доматен сок;
– олио на вкус;
- 1 кубче гъбен бульон;
- 1 с. л. пресен или замразен магданоз;
- 1-2 средно големи моркова;
– сушен джоджен на вкус;
– сол на вкус;
– по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица.