„Забравяме за калориите. Предварително сме направили план за празнично хранене. По празниците се държим така сякаш храната няма калории. Може би това е националната нагласа на българите – лакоми сме.“
Това каза в предаването „Тази сутрин“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.
„Проблемът е, че човек прекалява със свръхконсумацията. Много сериозната промяна на модела на хранене винаги е стрес за организма. Той трябва да се пребори. Към всяка отделна съставка на храната, той трябва да секретира различни ензимни системи и натоварва цялата храносмилателна система, която е триединна – стомах, черва, жлъчно-чернодробно звено и панкреас. Те реагират синхронно, рефлекторно. Всеки орган и система в човешкото тяло, поставени при режим на свръхработа, могат и реагират с риск от отключване на проблем. При храносмилателната система първия риск е възпаление“, обясни още проф. Байкова.
„Натоварваме много органи и системи. Алкохолните напитки също натоварват и панкреаса, и черния дроб, и храносмилателната система. Ето защо е хубаво да се храним поетапно“, допълни тя.
По думите ѝ не трябва рязко да сменяме модела на храненето.
„Винаги преди Великите пости – трябва да премахнем месото от менюто си. Минаваме на по-леки ястия на база на млечни продукти, риба, както и яйца и зеленчуци. Хубаво е да имаме няколко разтоварителни дни – може да бъдат само на плодове, зеленчуци, с добавка на кисело мляко и на базата на нискокалорийното хранене. Във всички разтоварителни дни трябва да присъстват много течности – вода, чай с малко мед и лимон, можем да сложим и малко сода“, обясни професорът.
„Няма нищо по-хубаво от сезонните зеленчуци и плодове – те обогатяват зимното меню. Българските туршии и кисело зеле – зависи дали е много солено. Би трябвало да добавяме умерено количество сол, а не на вкус. Солта задържа вода в тялото и прави отоци, което натоварва сърдечно-съдовата система“, посъветва тя.