България отчита тази зима драстичен спад в производството на оранжерийни зеленчуци. Това е причината по пазарите у нас в момента да има все по-малко български домати и краставици. За да избегнат загубите в производството, повечето фермери предпочетоха да оставят оранжериите си празни и да изместят с няколко месеца по-късно засаждането на новата продукция.
За да издържи през зимния сезон, Борил Николов е засял оранжерията си с марули вместо с краставици и домати. Така в студените месеци спестява разходите за газ, която е поскъпнала с 30%.
„Най-големият ни разход е персоналът. Почти не торим в зимния период, също поливането е сведено до минимум. Отопление нямаме. Те се водят слънчеви оранжерии с двоен полиетилен, покриваме ги с един мулч салатите и по този начин държим една температурна разликаq без да топлим”, обяснява пред Нова тв Борил Николов. В момента отглежда 29 000 броя марули. Освен класическите е засял и бутикови.
С 20 % по-високи са тази година цените на марулите от предишната зима. „Около 1 – 1,20 лева е нашата продажна цена на едро”, обяснява Борил.
Между 1,50 и 2,50 е цената на марулите по пазарите в Пловдив, установи репортерската ни проверка. Търговците не крият, че предлагат и гръцка, и македонска.
А Борил, който години наред се занимава със земеделие е скептичен относно законът, който държавата готви за скъсяването на пътя на храните от производителя до веригите.
„Съмнявам се това да даде някакъв таково сериозно отражение, че примерно да се намалят наполовина. Това няма как да стане. Според мен цените ще си останат високи, защото просто няма достатъчно производство и ние земеделците, българските производители на плодове и зеленчуци ставаме все по-малко и стоката ни започва да става бутикова”, казва Борил Николов.