На 3 март започва Великденският (Великият) пост, който продължава почти 7 седмици – до съботата преди Великден.
Тази година Възкресение Христово православната църква отбелязва на 20 април, постът продължава до 19 април.
Православната църква определя четири постни периода в годината – Рождественски, Велик пост, Петров и Богородичен ден. Най-дълъг и най-строг от тях е Великият пост.
Великият пост започва частично на Месни заговезни – миналата неделя. От този ден от менюто се изключват месото и месните продукти.
Една седмица по-късно – на Сирни заговезни, за последно се консумират яйца, мляко и млечни продукти.
Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък.
Риба е разрешена два пъти по време на стгория пост – на Благовещение (винаги на 25 март) и на Цветница (на 13 април тази година).
По време на Великденския пост се забранява консумацията на храни от животински произход – месо, яйца, мляко и производните им. Препоръчително е да се ядат повече плодове, зеленчуци, варива и ядки.
Целта на Великите пости е чрез въздържание както от определени храни, така и от лоши мисли и дела да се постигне покаяние и пречистване на душата и тялото, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.