Малко повече от месец до Великденските празници, на пазара у нас българската продукция все още се среща рядко. Родните домати и краставици ще се забавят, тъй като производителите отлагат засаждането им, за да спестят от разходите за отопление. Според представители на бранша, през следващия месец може да се регистрира леко повишение на цените на зеленчуците, заради по-голямото им търсене, информира БНТ.
Марули и лук са основните култури, които в момента отглеждат българските производители. В оранжерията на Борил и Мария Николови в село Цалапица насажденията са около три декара.
"Марулята – ние заради това сме се насочили към нея, защото не изисква отопление. Краставиците и доматите искат доста отопление, а цените на горивата са високи в момента и затова те ще се вдигат",обясни земеделският производител Борил Николов.
Продукцията продават на една от търговските вериги на цена един лев. За крайният потребител в магазина цената е около лев и осемдесет до два лева. Очакванията на стопаните са за Великден продажната цена от производител да се повиши до лев и двайсет.
"Влизат чужди марули, те подбиват нашата цена, нямам представа как се случва, но винаги, когато се намеси стока особено от Турция, от трети страни, които са извън ЕС, има проблем с цените за нас", обясни земеделският производител Мария Николова.
Очаква се потребителите да купуват български краставици на цени около четири лева за килограм. За сравнение в момента на един от пазарите в Пловдив, цената на гръцките е между 6 и 7 лева. Подобна е цената и на вносните домати. Българските трябва да се появят на пазара до два месеца. Още отсега обаче потребителите търсят родната продукция.
Родната продукция обаче не може да задоволи българския пазар, казват производители, заради намаляващото производство през последните години.