Икономика

Учени създадоха банани, които не почерняват

   

  google

Британски учени са направили пробив, разработвайки нов вид банан, който запазва свежия си вид и текстура до 24 часа след обелване. Това откритие може да промени начина, по който използваме бананите в плодови салати и нарязани плодови продукти, тъй като новият плод не потъмнява и не омеква бързо след отваряне.

Експертите са модифицирали естествените гени на банана, така че той да остане твърд, жълт и свеж, дори когато е нарязан. Според компанията Tropic, базирана в Норич, новият сорт показва около 30% по-малко покафеняване след 24 часа, а поне за 12 часа остава почти непроменен. Това прави бананите по-подходящи за салати, закуски и други продукти, където външният вид и консистенцията са важни.

Снимка: Getty Images/iStock

Основната промяна се дължи на деактивиране на гени, които произвеждат ензима полифенол оксидаза – ключов за потъмняването на плодовете. Методът не включва внасяне на чужд генетичен материал, а се базира на фина редакция на съществуващите гени, което го различава от традиционната генно модифицирана технология.

Бананите вече са одобрени за продажба в страни като САЩ, Канада, Филипините, Колумбия и Хондурас, където пазарният дебют ще бъде до края на месеца. Въпреки че продажбата им е разрешена, конкретни данни за цените на дребно или за закупуване от фермери не са публично достъпни.

Във Великобритания те ще се появят най-рано през 2026 година, тъй като законодателството все още не допуска продажбата на генно редактирани растения. Очаква се Законът за прецизно развъждане да бъде приет по-късно тази година, което ще отвори вратата и за британския пазар.  В България вероятно ще дойдат най-рано 2026 година, когато се очаква новият закон в Обединеното кралство да отвори пътя за продажбата и в ЕС, предава Daily Mail. 

Компанията Tropic работи и по друг проект – удължаване на периода, през който бананите остават зелени. Това се постига чрез изключване на гени, които контролират производството на етилен – растителен хормон, отговорен за зреенето. Забавянето на този процес ще намали отпадъците и ще даде възможност за по-дълго транспортиране и по-ефективна логистика.

Компанията развива устойчиви на болести сортове, които да се справят с глобалните предизвикателства в отглеждането на банани. Екипът подчертава, че бананите са стерилни и не могат да се размножават чрез семена, което прави новите методи от решаващо значение за бъдещето на този любим плод. Според съоснователя на Tropic Еял Маори, целта е да се създадат естествено защитени банани, които запазват вкуса и качествата си, но са устойчиви и с високи добиви – технология, която ускорява еволюцията, за да гарантира устойчивостта на културата.