Любопитно

Как да се храним в жегата?

   
Как да се храним в жегата?

В жегата по-трудно се храним и трябва да преминем на по-лек режим с повече течности. Има храни, които помагат за хидратирането на мускулите и кожата, като същевременно поддържат нормална телесна температура. 

"За да се чувства добре организмът, трябва вода. Всеки ще избере плодовете и зеленчуците, които харесва. Добре е 2/3 от приема да бъдат зеленчуци, защото плодовете са богати на прости захари, а те натоварват и са източници на калории", заяви диетологът проф. Донка Байкова в "България сутрин".

По нейни препоръки трябва да ограничим приема на калорийна стойност.

"През лятото са препоръчителни зеленчуци с щипка сол. Вариант е да пием доматен сок. През този период консумираме с удоволствие риба. Можем да ядем пилешко и телешко месо. Единствено не трябва да пържим във фритюрник. На скара, на фурна, храната хидратира. Ако през зимата зеленчуци и плодове приемаме около 400 г, сега трябва да увеличим на 500 г", обясни проф. Байкова за Bulgaria ON AIR.

Ако пием плодова отвара от сезонни плодове, трябва да е без захар.

"През светлата част на деня не са подходящи нито коктейлите, нито бирата. Коктейлите са богати на захар и натоварват калорийната стойност. От бирата ще загубим вода. Дори кафето не е подходящо. Хубаво е да имаме вода и други течности. Ако се излагаме на работа, свързана с движение и физическа активност, задължително приемът на течности се увеличава", посочи диетологът.