В първия петък на август светът вдига халба в чест на една от най-старите и най-освежаващи напитки – бирата. Международният ден на бирата, макар и неофициален празник, се празнува сериозно от любителите и пивоварите.
Пренасяме се във варненски бира-бар, където е и Жельо Ангъров – човекът зад бара с наливните кранчета, с богат опит и познания в сферата на барманството и ресторантьорството, с бирено сърце и сериозен вкус.
В чест на празника Ангъров увери, че барът се е подготвил с добре охладени кегове, различни вариации и стилове, както и "лек гъдел" за гостите. Подборът се съобразява със сезона и тенденциите при търсене – през лятото преобладават повече светли и цитрусови бири, но и тъмните са налице. "Пуснали сме и нов доста интересен стил бира с домат и риган", сподели Ангъров.
Любителите своевременно преминават между стиловете, за да опитата нещо ново или да открият това, което им пасва. "Бирата е до едно време, тоест пиеш един стил, насищаш се и се пренасочваш към нещо друг", обясни Жельо.
Свикнали сме да мислим, че мъжете се най-големите фенове на освежаващата напитка, но жените също се оказват почитатели на крафт бирата. "Публиката не е стриктно мъжка – има доста дами, които харесват десертните вариации на бирата, както и доста горчиви. Радваме се и на чуждестранно внимание от Австралия, Канада, САЩ, Чехия и други", поясни Ангъров. Младежите, които са прясно навършили пълнолетие, също проявяват силен интерес.
Формулата за хубава бира е семпла - добре поднесена, студена, в правилна обстановка и отношение. Според Жельо Ангъров стилът, който всеки трябва да опита поне веднъж в живота си, е някой качествен Амбър.
Животът е прекалено кратък за лоша бира и прекалено дълъг за една – Международният ден на бирата е най-удобното "наздраве"! Стига да сте пълнолетни и да имате мярка.