ЮНЕСКО обяви официално италианската кухня за част от нематериалното културно наследство на човечеството -признание, което Италия получава за първи път в света и което предизвика вълна от реакции в страната. Решението беше взето от Междуправителствения комитет, събрал се в Ню Делхи, и беше посрещнато в Рим с чувство на гордост и национално единство.
Премиерът Джорджа Мелони приветства новината във видеопослание, подчертавайки, че италианската кухня е не само съвкупност от рецепти, а дълбока част от идентичността на страната. Според нея тя е култура, традиция, труд и богатство, родено от устойчиви земеделски вериги, които съчетават качество и уважение към природата. Мелони определи признанието като „невероятен инструмент" за защита на продуктите от имитации и нелоялна конкуренция, като отбеляза, че Италия вече изнася храни на стойност 70 млрд. евро годишно и води в Европа по добавена стойност в земеделието.
ЮНЕСКО мотивира решението си с ролята на италианската кухня като фактор за социално включване, междугенерационно обучение и укрепване на връзките в обществото. Тя насърчава споделянето, създава чувство за принадлежност и се основава на хилядолетното наследство, предавано от поколение на поколение. Признанието надгражда предишни успехи като вписването на „Изкуството на неаполитанските пицари" и още веднъж поставя в центъра богатството на италианската традиция.
Министърът на външните работи Антонио Таяни, присъствал на заседанието в Индия, отбеляза, че победата е резултат от отборна работа. Според него всяка италианска рецепта разказва за своя регион, носи духа на средиземноморската диета и е двигател за иновации, растеж и международен престиж.
Пътят към признанието започва през 2023 г., когато Италия подава кандидатурата „Италианска кухня: устойчивост и биокултурно разнообразие", подкрепена от Министерството на културата, Министерството на земеделието и три водещи институции: Фондация „Каза Артузи", Италианската кулинарна академия и списание„Италианска кухня". На 10 ноември 2025 г. техническият комитет на ЮНЕСКО даде положителна оценка, а сега дойде и официалното вписване.
Кандидатурата не възхвалява единствено пастата, пицата или ризотото, а признава италианската кулинарна култура като сложна система: регионални традиции, сезонни цикли, биологично разнообразие, общностност и семейна сплотеност. Става дума за „изкуство на живота", което свързва хората и съхранява паметта на териториите.
Решението на ЮНЕСКО се очаква да има и икономически ефект. Според оценки на асоциацията „Конфесерченти" международният туристически поток може да нарасне с 6-8% през първите две години, илиоколо 18 млн. допълнителни чуждестранни посещения. През 2024 г. туристите са похарчили над 12 млрд. евро в италианската ресторантьорска индустрия, а прогнозите за 2025 г. сочат нов ръст от 5%. Еногастрономичният туризъм вече генерира 9 млрд. евро годишно, което затвърждава ролята на кухнята като ключов мотиватор за избор на дестинация.
Към днешна дата ЮНЕСКО е признало 788 елемента от 150 страни. Италия добавя още един към списъка, който вече включва 19 нейни културни традиции. Италианската кухня се отличава със своята отвореност, способност да преодолява културни и възрастови различия и привързаност към принципите на устойчивостта и борбата с разхищението на храна.
В световен мащаб сред гастрономическите традиции, признати от ЮНЕСКО, са мексиканската кухня (2010), френското гастрономическо хранене (2010), японската кухня уашоку (2013) и Средиземноморската диета (2010 ). Италианската кухня вече се нарежда до тези световни културни съкровища, но не просто като храна, а като начин на живот, национален разказ и послание, което страната продължава да споделя със света.
