Любопитно Новини

Италианската кухня стана част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

   
Италианската кухня стана част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО обяви официално италианската кухня за част от нематериалното културно наследство на човечеството -признание, което Италия получава за първи път в света и което предизвика вълна от реакции в страната. Решението беше взето от Междуправителствения комитет, събрал се в Ню Делхи, и беше посрещнато в Рим с чувство на гордост и национално единство.

Премиерът Джорджа Мелони приветства новината във видеопослание, подчертавайки, че италианската кухня е не само съвкупност от рецепти, а дълбока част от идентичността на страната. Според нея тя е култура, традиция, труд и богатство, родено от устойчиви земеделски вериги, които съчетават качество и уважение към природата. Мелони определи признанието като „невероятен инструмент" за защита на продуктите от имитации и нелоялна конкуренция, като отбеляза, че Италия вече изнася храни на стойност 70 млрд. евро годишно и води в Европа по добавена стойност в земеделието.

ЮНЕСКО мотивира решението си с ролята на италианската кухня като фактор за социално включване, междугенерационно обучение и укрепване на връзките в обществото. Тя насърчава споделянето, създава чувство за принадлежност и се основава на хилядолетното наследство, предавано от поколение на поколение. Признанието надгражда предишни успехи като вписването на „Изкуството на неаполитанските пицари" и още веднъж поставя в центъра богатството на италианската традиция.

Министърът на външните работи Антонио Таяни, присъствал на заседанието в Индия, отбеляза, че победата е резултат от отборна работа. Според него всяка италианска рецепта разказва за своя регион, носи духа на средиземноморската диета и е двигател за иновации, растеж и международен престиж.

Пътят към признанието започва през 2023 г., когато Италия подава кандидатурата „Италианска кухня: устойчивост и биокултурно разнообразие", подкрепена от Министерството на културата, Министерството на земеделието и три водещи институции: Фондация „Каза Артузи", Италианската кулинарна академия и списание„Италианска кухня". На 10 ноември 2025 г. техническият комитет на ЮНЕСКО даде положителна оценка, а сега дойде и официалното вписване.

Кандидатурата не възхвалява единствено пастата, пицата или ризотото, а признава италианската кулинарна култура като сложна система: регионални традиции, сезонни цикли, биологично разнообразие, общностност и семейна сплотеност. Става дума за „изкуство на живота", което свързва хората и съхранява паметта на териториите.

Решението на ЮНЕСКО се очаква да има и икономически ефект. Според оценки на асоциацията „Конфесерченти" международният туристически поток може да нарасне с 6-8% през първите две години, илиоколо 18 млн. допълнителни чуждестранни посещения. През 2024 г. туристите са похарчили над 12 млрд. евро в италианската ресторантьорска индустрия, а прогнозите за 2025 г. сочат нов ръст от 5%. Еногастрономичният туризъм вече генерира 9 млрд. евро годишно, което затвърждава ролята на кухнята като ключов мотиватор за избор на дестинация.

Към днешна дата ЮНЕСКО е признало 788 елемента от 150 страни. Италия добавя още един към списъка, който вече включва 19 нейни културни традиции. Италианската кухня се отличава със своята отвореност, способност да преодолява културни и възрастови различия и привързаност към принципите на устойчивостта и борбата с разхищението на храна.

В световен мащаб сред гастрономическите традиции, признати от ЮНЕСКО, са мексиканската кухня (2010), френското гастрономическо хранене (2010), японската кухня уашоку (2013) и Средиземноморската диета (2010 ). Италианската кухня вече се нарежда до тези световни културни съкровища, но не просто като храна, а като начин на живот, национален разказ и послание, което страната продължава да споделя със света.