Новини

Изтичане на отровни газове: Институциите в Карнобат са на крак, евакуираха 400 души

   
Изтичане на отровни газове: Институциите в Карнобат са на крак, евакуираха 400 души

Евакуирани са хора от кабелния завод в Карнобат заради силна миризма на сероводород и циановодород.

Информацията потвърди директорът та Регионалната здравна инспекция в Бургас Георги Паздеров. "Изтичането на отровните газове е от канализацията", заяви той. Констатирано е нерегламентирано изхвърляне на химикали.

Има завишени стойности на циановодород и сероводород край завода. "От шахтите може да има изпарения, които да попаднат в дихателните пътища на населението там.

Нямам информация за пострадали, няма такива в болница. Чакам официална информация за нивата за завишението на изпаренията на сероводорода и циановодорода.

В най-тежкия случай може да се предизвика химически пневмонии, бронхиолити и т. н. Единственото противодействие при такива случаи е промивка с хлебна сода", коментира Паздеров.

Близо 400 души са били евакуирани. Очевидец разказа пред БНР, че тази сутрин около 10.00 часа е имало силна миризма, идваща от канализацията, която наподобявала сяра. За извозването на хората е бил осигурен транспорт. На място са пристигнали служители на пожарната и линейка.

"Имаме сигнал на телефон 112 за силни миризми в района в близост до кабелния завод. Колегите са на място, работят, има завишени стойности на вещества, водещи са РИОСВ", посочи директорът на пожарната служба комисар Николай Николаев.

Зам.-кметът на Карнобат Стефка Иванова коментира, че се извършват измервания на място, няма пострадали, няма и опасност за жителите на Карнобат. Ситуацията е спокойна и в следобедните часове миризма във въздуха не се усеща.

Евакуацията в завода е протекла без проблеми. Работата е била прекратена. В следобедните часове работниците втора смяна са били отпращани и достъпът до завода е ограничен.

Миризмата на циановодород в района на кабелния завод в Карнобат е причинена от изхвърлени опасни химикали в канализацията, която е отделно от тази на града. Това каза пред журналисти в Бургас областният управител Пламен Янев, предаде БТА.

"Издирва се извършителят, излял химическата субстанция. Вече има съмнения кой е извършил това. Вземат се необходимите мерки, за да се отстрани замърсяването", посочи още той.

Циановодородът е неорганично химично съединение с химична формула HCN. Това е безцветен газ, докато циановодородната киселина е безцветна, силно летлива и лесно подвижна течност.

Двете съединения имат характерен слаб мирис на бадем. Циановодородната киселина кипи малко над стайна температура - при 25,6 °С. и е силна отрова. Произвежда се в промишлен мащаб и е ценна суровина за производството на много химични съединения - от полимери до фармацевтични продукти.

Сероводородът е токсичен, безцветен газ със задушлива миризма на развалени яйца. Той е много отровен, защото се свързва с хемоглобина на кръвта и парализира дихателните пътища.