Новини

Асен Василев: ПП не е помогнала за легитимацията на Пеевски

   
Асен Василев: ПП не е помогнала за легитимацията на Пеевски

"Ще преговаряме с ГЕРБ, ако Делян Пеевски не управлява тази партия, както управлява в момента. Той ни върна в мутренските години. Това за мен е абсолютно разрушително за България", заяви пред Дарик радио финансовият министър в оставка и съпредседател на ПП Асен Василев.

Той отчете, че с помощта на Пеевски са направени важни промени в законите и Конституцията, но проблемите са започнали, когато е дошъл моментът за реформиране на службите, правосъдната система и регулаторите.

"Всеки един човек, според мен, има в себе си и добро и зло. Друг е въпросът обаче как той вижда развитието на обществената система, ако влияе на обществените процеси. И ако погледнем какво се случи миналата година - чисто като законодателство, и промени в Конституцията, и всички закони реформи. Със сравнително леки проблеми те минаха като законодателство. Когато обаче дойде моментът реално да се реформира държавата това законодателство да стане факт, да не остане на хартия, се видя това лице, което мисля, че всички познаваме много отдавна, което е, че всички регулатори, съдебната власт, прокуратурата, службите - всичко това трябва да продължи да се управлява с наредени мачове, с хора, които получават телефонни обаждания, няма честен процес как да се изберат хората, които влизат вътре, защото цялото споразумение беше това - да не е предварително уговорен мачът“, каза Асен Василев.

Според Василев ПП не е помогнала за политическата легитимация на Пеевски.

"Пеевски може би е единственият политик в България, който не зависи от общественото мнение. Неговите избиратели са там, те гласуват за него, независимо той какво прави. Одобрението му, ако погледнете сред избирателите на ДПС, е четири процента. 4% не е легитимиран политик. Той има тази база, на която може да стъпи, която не се влияе от одобрението и легитимацията", каза още финансовият министър в оставка.

Той коментира подадената, а впоследствие оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев. Според него твърденията, че бил контрабанднозависим са "съшити с бели конци". По думите му, притеснително било, че е привикван и заплашван да си подаде оставка.

"Ако беше контрабанднозависим, нямаше ли да бъде задържан? Защо е на свобода? Защо не е задържан, защо му се оказва нерегламентиран натиск доброволно да си подаде оставката? Защо трябва да натискаш един човек да си подава оставката, ако си събрал доказателства", запита Василев.