Икономика

Отваря приемът за шестото издание на програмата за предприемачи с висок потенциал – Dare2Scale

   
Отваря приемът за шестото издание на програмата за предприемачи с висок потенциал – Dare2Scale

За шеста поредна година ще се проведе програмата за растеж на Endeavor – Dare2Scale (D2S). От днес, 8 април 2024 г., компании от цяла България и от всички сфери на икономиката с оборот от минимум 100,000 евро за изминалата година и с до 150 служителимогат да кандидатстват за място в програмата през специално създадената платформа. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 30 април 2024 г.

Кандидатстването протича в два етапа – основателите следва да заявят своя интерес за участие и да попълнят апликационната форма. При одобрение те преминават към втория етап, в който екипът на Dare2Scale, ментори и бизнес лидери от мрежата на Endeavor ще интервюират кандидатите и ще изберат финалните участници. При желание за допълнителна консултация основателите могат да се запишат за опознавателна сесия с екипа на програмата. За изминалите 5 години през програмата са преминали над 50 от най-обещаващите компании в страната, а от 2023 годинаметодологията ѝ успешно се прилага и в други офиси на Endeavor.

За да насърчи новото поколение предприемачи, които имат валидиран бизнес модел и реализирани приходи, но които не покриват изцяло критерия за участие, за първи път тази година ще бъде разкрита квота за млади предприемачи. Те могат да участват в програмата при облекчени условия. А за поредно издание Endeavor запазва място и за организации или компании, развиващи своята дейност в полза на обществото. 

Програмата се организира от българския офис на представената в над 40 пазара глобална предприемаческа организация Endeavor.Българският офис отваря през 2015 г., а към момента е подкрепил 130+ предприемачи от 70+ компании в три програми – Endeavor Global Program, Regional Support Program и Dare2Scale. 

Основен партньор на Dare2Scale от пилотното ѝ издание досега еПощенска банка. Програмата се рeализира и с подкрепата на Софтуер Груп, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНСМП), Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Фондация „Америка за България“, както и с капиталов партньор SeedBlink.

Предходното пето издание се характеризира с най-много ресурснивъзможности за участниците до момента – 9 групови уъркшопа, 4 нетуъркинг събития и над 130 дарени часа менторство от консултанти от PricewaterhouseCoopers (PwC) и бизнес лидери от мрежата на Endeavor. За поредна година редица стратегическипартньорства бяха формирани между участващите компании. Сред водещите лектори на уъркшопите бяха Калин Радев (изпълнителен директор на Software Group), Светозар Георгиев (съосновател на Телерик Академия и инкубатора Campus X), Винс Гайдарджиев(основател на Alcatraz.ai), Петър Митев (основател на Chaos Group), Филип Попов (Директор управление „Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка) и др. Подробна информация за програмата е налична тук

Dare2Scale ще се проведе в София и ще е с продължителност от четири месеца – от м. септември до м. декември 2024 г. Основателите на компаниите ще имат възможност да участват в обучения в ключови области за развитието на всеки скалиращбизнес. Темите ще бъдат подбрани спрямо нуждите на компаниите,приети в кохортата, а към основните обучения ще има и избирателни такива. Всяка компания ще има достъп и до минимум осем менторски срещи. От една страна – с местната менторска мрежа на Endeavor, чиито ментори ще подпомагат основателите със своята предприемаческа експертиза. От друга страна, съссъдружници и директори от PwC България, които за трета година ще работят индивидуално с всички участници. Те ще могат да се включат в събития, по време на които ще се запознаят и обменят опит с основите фигури в предприемаческата екосистема. Програмата ще приключи с финалното събитие – Demo Day, по време на което компаниите ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери, медии, други основатели и инвеститори. 

Момчил Василев, изпълнителен директор на EndeavorБългария:

„След доказания успех на програмата за растеж Dare2Scale, който беше потвърден от всички участници в края на петото издание,Endeavor отново отваря врати за нова вълна предприемачи с визия и готовност да подпомагат развитието на екосистемата. За поредна година приветстваме иновативни основатели, които имат потенциала да оставят своята следа и да разраснат дейността си както в страната, така и отвъд нея. Dare2Scale е изградена върху философията за постоянни подобрения и стремежа да отговорим на нуждите на всяка конкретна кохорта. Чрез осигуряване на персонализирана подкрепа, менторство от доказани предприемачи и професионални консултанти, както и мрежови събития, целящи да усилят връзките между екосистемата, ние се стремим да предоставим на предприемачите необходимите инструменти, за да израстват по-бързо и устойчиво в днешната динамичната бизнес среда“.

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка:

„Да бъдем част от Dare2Scale за шеста поредна година е удовлетворяващо и, както във всяко от досегашните ни участия, много изискващо. Мащабният ресурсен подход на предишното издание е повече от показателен, а фактът, че за първи път тази година ще бъде разкрита квота за млади предприемачи, които да участват в програмата при облекчени условия, демонстрира ясно желанието на организаторите да покрият пълната палитра от развиващи се компании. Със засилен интерес ще проследим това издание, което отново въплъщава в себе си формулата на успешно взаимодействие, свързаност и растеж в екосистемата на икономиката“.

За Endeavor:

Endeavor е международна неправителствена организация с офиси в над 40 локации, подпомагаща предприемачи с големи идеи и бизнеси да се разраснат бързо в международен мащаб. Стартирала през 1997 година и представена на 6 континента, в мрежата на Endeavor влизат основатели, които имат потенциала да променят страните си и света – те могат да бъдат ключов фактор за дългосрочен икономически растеж, създаване на работни места и иновации. Endeavor предоставя на селектираните предприемачи достъп до пазари, капитал и талант в мрежата си от над 4,000 ментори и инвеститори на световно ниво. В България Endeavor започва своята дейност през юли 2015 г. Към момента българският офис е подкрепил 130+ предприемачи от 70+ компании в три програми – Endeavor Global Program, Regional Support Program и Dare2Scale. Тези предприемачи са създали над 2,300 работни места и са генерирали приходи от 200 млн. евро за изминалата година. www.endeavor.bg