Еко

Испания се подготвя за три последователни слънчеви затъмнения

   
Испания се подготвя за три последователни слънчеви затъмнения

Испания се подготвя за три последователни слънчеви затъмнения, като първото се очаква след 2 години. В медиите в страната вече се говори за "иберийско трио" и очакваното събитие се описва като „изключително“. То  ще събере елита на световната астрономическа  общност .

След като целият свят беше обърнал очи към Северна Америка през изминалата седмица заради слънчевото затъмнение, сега испанците очакват вниманието да се насочи към Иберийския полуостров в продължение на три последователни години. Националната комисия за затъмнение вече работи по програма, която да позволи безопасно и ефективно наблюдение на рядкото астрономическо явление. 

Според координатора ѝ Давид Галади в момента се подготвят педагогически материали, които да бъдат преподавани през учебната 2025/2026 година, за да се повиши осведомеността сред учениците по отношение на предстоящите явления. Планетариумите продуцират документален филм, който да покаже как затъмненията са повлияли на историята през вековете. Той ще се прожектира в цяла Испания и чужбина, за да насърчи т.нар. "астрономически туризъм". 

Вече се разяснява и разликата между двата вида затъмнения, които ще могат да се видят в Испания-пълно и пръстеновидно. Първото пълно затъмнение ще може да се наблюдава на 12 август 2026 година около 20:30 часа. То ще прекоси Иберийския полуостров, от Астурия до Майорка и ще приключи на Балеарските острови. 

Второто ще се види на 2 август 2027 г. около 10:45 ч., а третото ще е пръстеновидно и ще настъпи на 26 януари 2028 година. И ако за второто най-доброто място в света за наблюдение ще е Египет, то за първото категорично ще е Испания, твърдят астрономите и напомнят, че ако искате да видите затъмненията задължително трябва да се снабдите със специални очила за защита на очите.