Свят

Световни и европейски лидери осъдиха атаката на Иран срещу Израел

   
Световни и европейски лидери осъдиха атаката на Иран срещу Израел

Световни и европейски лидери осъждат атаката на Иран срещу Израел. Късно вечерта на 13 април Техеран съобщи, че е изстрелял дронове и ракети срещу цели в Израел в отговор на агресията срещу иранското консулство в Дамаск.

Минути след оповестяването на атаката Съединените щати заявиха, че застават твърдо зад Израел. "САЩ ще подкрепят народа на Израел и ще подкрепят неговата защита срещу тези заплахи от Иран", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди атаката и заяви, че трябва да се направи всичко възможно конфликтът да не ескалира повече. "Строго осъждаме атаката на Иран срещу Израел. Трябва да се направи всичко възможно конфликтът в региона да не ескалира повече. Не трябва да има повече кръвопролития. Ще следим ситуацията отблизо заедно с нашите партньори", написа Мишел в X.

Урсула фон дер Лайен осъди неоправданата атака на Иран срещу Израел. Тя призова Техеран и неговите поддръжници незабавно да спрат атаките. “Сега всички участници трябва да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възстановяване на стабилността в региона”, каза още фон дер Лайен.

В изявление британският премиер Риши Сунак заяви, че "Иран за пореден път доказва, че иска да предизвика хаос в собствения си заден двор". "Великобритания ще продължи да подкрепя Израел и регионалните си партньори, в т.ч. Йордания и Ирак", посочва Сунак.

Френското правителство също осъжда въздушната атака. Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне заявява, че "с подобно бецпрецедентно действие Иран е преминал нова граница и рискува потенциална военна ескалация".

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че атаката срещу израелска територия, която Иран предприе тази нощ, е неоправдана и крайно безотговорна. Според него Иран рискува нова ескалация в региона. Германия застава зад Израел и ние ще обсъдим ситуацията с нашите съюзници, каза още Шолц.

Германският външен министър Аналена Бербок написа, че Берлин строго осъжда атаката, която "може да потопи в хаос цял един регион". "Иран и прокситата му трябва да спрат веднага. Напълно солидарни сме с Израел", пише Бербок.

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте нарече ситуацията в Близкия изток много тревожна. Той припомни, че вчера Нидерландия и други страни са силно и ясно са казали на Иран категорично да се въздържа от нападение срещу Израел.

Канада също осъжда иранската атака, съобщи премиерът Джъстин Трюдо. “Солидарни сме с Израел. След като подкрепи бруталното нападение на Хамас на 7 октомври, последните действия на иранския режим още повече ще дестабилизрат региона, а постигането на дълготраен мир - трудно", се казва в изявление на Трюдо.

Китай също са обезпокоени от нападението на Иран срещу Израел. „Дълбоко сме обезпокоени от нападението на Иран срещу Израел“. Това заяви китайското министерство на външните работи, съобщи „Гардиън“. "Китай призовава съответните страни да запазят спокойствие и да проявят сдържаност, за да избегнат по-нататъшна ескалация на напрежението", заяви дипломатическото ведомство. „Тази серия от напрежения е резултат от конфликта в Газа и потушаването на този конфликт е "основен приоритет", добави министерството.