Новини

Стефан и Марин Димитрови три пъти ходили в МФ през 2023 г.

   
Стефан и Марин Димитрови три пъти ходили в МФ през 2023 г.

Обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитров са били в Министерство на финансите три пъти през 2023 г. Стефан Димитров е посещавал и Министерството на вътрешните работи.

Това стана ясно от отговори на финансовото министерство на въпрос на Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях в Народното събрание, предаде в. "Сега".

Информацията е дадена от охранителите. Димитрови са съпровождани от експерт в МФ и затова не били записани в книга. Отговорът на МФ изчете председателят на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови.

Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров бе изслушан в комисията. Той обяви, че заподозреният заедно с бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова Стефан Димитров има същата роля в МВР, както Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната власт.

"Въпросното лице Стефан Димитров съм го виждал многократно да влиза в сградата на МВР. Спираше на уличка, която е забранена. В някои случай съм виждал да влиза през транспортния вход, посрещан от шофьора на г-н Рашков. Не го познавам това лице. Разбрах за имената му от снимка и информация в сайтовете. Не знам по какъв повод е влизал при г-н Рашков", каза Тодоров.

Той допълни, че Димитров и Рашков са ходили и в ГД "Национална полиция", когато директор е бил Венцислав Кирчев. "Знам, че и често е ходил (Димитров - бел.ред.) при Тенчо Тенев (бившия директор на КАТ-София, бел. ред.). Дори съм чувал коментари за "този със затъмнените стъкла", добави Тодоров.

"Въпросното лице Стефан Димитров е било на един семинар на КАТ-СДВР в "Кенана", присъствал е на масата, нещо като Нотариуса в Боровец. Там е бил и Тенчо Тенев като организатор на банкета", посочи Петър Тодоров.

От справка на вътрешния министър Калин Стоянов от миналата седмица стана ясно, че Бойко Рашков е провел десет срещи с Марин и Стефан Димитрови в министерството. Справката беше направена на база на книгата за посетители.

По време на изслушване в парламентарната анкетна комисия Тодоров каза още, че шофьорът на Рашков е чакал Стефан Димитров на паркинга в министерството, а после го е придружавал до кабинета на Рашков. По думите на бившия главен секретар подобни посещения през "транспортния вход на МВР" не са честа практика, но поне "един-два пъти" е виждал Стефан Димитров там.

Няма данни Никола Николов-Паскал, сочен за ръководител на престъпната група, да е посещавал двете институции.

Рашков определи "грандиозните разкрития" за смешни и "цирк". По думите му никой не пита защо Димитров е ходил при бившия министър, както и че думите на Тодоров са "общи приказки". Депутатът от ПП-ДБ каза още, че Стефан Димитров е влизал през официалния вход на сградата.

Бившият министър допълни, че е контактувал с Марин и Стефан Димитрови, преди да започне разработката на ДАНС срещу тях и тогава не е знаел и не е имало от къде да знае, че те се занимават с контрабанда.

Двамата са подали при него сигнал за корупция срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов и това е бил повода за запознанството им. След това са подали сигнал как е притискан свидетел по разследването срещу Найденов, докато свидетеля оттегли показанията си.

Честите посещения на Стефан Димитров в кабинета на вътрешния министър Рашков обясни и с това, че Димитров е подавал информация за купувачите на гласове в Хасковско.

Малко повече от час след началото на комисията Бойко Рашков си тръгна.

От пресцентъра на ПП реагираха на твърденията на бившия гл. секретар на МВР със следната позиция:

"По повод възникналите спекулации били ли са баща и син Марин и Стефан Димитрови в Министерството на финансите през 2023 г., изпращаме информация, която доказва точно обратното:

На 16 април 2024 г. на въпрос на ПП „Възраждане" - "Ходили ли са Марин и Стефан Димитрови в Министерство на финансите"? - в рамките на „Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници", служебният финансов министър Людмила Петкова отговори, че няма абсолютно никакви данни Марин и Стефан Димитрови да са посещавали Министерството на финансите."