Свят

ЕС с нов санкционен режим срещу Русия

   
ЕС с нов санкционен режим срещу Русия
  google

Страните членки на ЕС приеха нов санкционен режим срещу Русия, съобщиха източници от белгийското ротационно председателство. Той бе приет по време на провеждащия се днес, 27 май, в Брюксел Съвет „Външни работи“.

Той не носи името на Алексей Навални, каквито призиви имаше и както бе предложил върховният представител на Съюза за външната политика -  Жозеп Борел. Режимът не е кръстен на починалия през февруари руски опозиционен лидер, тъй като не е ограничен само с неговия случай, обясниха от Брюксел.

Става дума за „ограничителни мерки предвид ситуацията в Русия“. Те представляват нов инструмент, фокусиран върху вътрешната ситуация в страната – човешките права, ограниченията на свободата на изразяване, политзатворниците и др.

Подробности ще станат известни по-късно.

От началото на масивното нашествие на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. ЕС наложи мащабни и безпрецедентни санкции срещу Русия. Те допълниха мерките, които вече бяха наложени на Русия от 2014 г. насам след анексирането на Крим и неизпълнението на Минските споразумения.

Санкциите включват целенасочени ограничителни мерки (индивидуални санкции), икономически санкции, дипломатически и визови мерки.

Целта на икономическите санкции е да предизвикат сериозни последици за Русия заради нейните действия и ефективно да възпрепятстват руската способност за продължаване на агресията.

Индивидуалните санкции са насочени срещу лица, които са отговорни за подкрепата, финансирането или изпълнението на действия, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или лице, които се възползват от такива действия.

ЕС прие и санкции срещу Беларус, Иран и Северна Корея в отговор на военната им подкрепа за Русия. Освен това ЕС наложи санкции срещу физически лица и образувания с оглед на продължаващото влошаване на положението с правата на човека в Русия, и по-специално във връзка със смъртта на Алексей Навални.