Свят

Столтенберг не вижда проблем Киев да обстрелва цели на руска територия: Част е от правото им на самозащита

   
Столтенберг не вижда проблем Киев да обстрелва цели на руска територия: Част е от правото им на самозащита

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че Украйна „би трябвало“ да атакува военни обекти на Руската федерация, тъй като това е част от правото ѝ на самозащита. Това заяви той в интервю за испанското издание La Vanguardia.

„Не бива да забравяме, че това е война на агресията. Русия е тази, която нападна Украйна и наруши всички стандарти на международното право“, добави ръководителят на военната организация.

Той все пак не пропусна да отбележи, че ако забраната Украйна да използва западни оръжия срещу обекти и цели в Русия падне, това би довело до по-голяма ескалация на конфликта.Според Столтенберг двустранните споразумения в областта на отбраната, които подписа президентът Зеленски с някои страни от ЕС, са ключови и със сигурност биха наклонили везните в полза на Киев на бойното поле.

Относно срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли ръководителят на Алианса обясни, че на форума се очаква военният блок да укрепи отбраната си предвид „опасния свят, в който живеем днес“.

Ще препотвърдим подкрепата си за Украйна и за в бъдеще, както и ще укрепим структурите си по света, каза още Столтенберг.

Той сподели и идеята си да бъде създаден фонд за Украйна в размер на 100 милиарда евро в следващите пет години, но поясни, че точният размер на средствата все още е тема на дебат между държавите в Алианса.

Очаква се по време на срещата на върха във Вашингтон Столтенберг да посочи и своя наследник начело на НАТО. Засега с най-големи шансове за позицията е бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте, който се ползва с подкрепата на САЩ и Обединеното кралство. Друг основен претендент е и настоящият президент на Румъния Клаус Йоханис.