Новини

Българи устройват провокации в Париж по поръчка на руското разузнаване

   
Българи устройват провокации в Париж по поръчка на руското разузнаване

Френското разузнаване проучва руска намеса в провокацията с поставените пред Айфеловата кула ковчези с надпис "френски войници от Украйна", съобщава вестник Le Monde.

Провокацията е дело на трима души на терен - в събота сутринта в центъра на Париж те са разтоварили от микробус пет ковчега, покрити с френски знамена. В ковчезите е имало гипс.

Тримата мъже са 38-годишен българин, който е шофирал микробуса, 25-годишен германски гражданин и 17-годишен украинец.

При ареста българинът е заявил, че двамата мъже са му платили 120 евро, за да превози ковчезите. 38-годишният мъж казал на полицаите, че ден преди провокацията е пристигнал в Париж от България.

Германецът и украинецът са задържани на автогара в югоизточната част на Париж, предполага се, че са планирали да се качат на автобус за Берлин. Те казали на полицията, че са получили по 400 евро, за да разтоварят ковчезите в подножието на Айфеловата кула.

В обясненията си пред властите и тримата арестувани твърдят, че са безработни и се нуждаят от парите. 

Според френската прокуратура провокацията с ковчезите може да се тълкува като акт на психологическо насилие, за което е предвидено наказание от три години затвор или глоба от 45 000 евро.

Показанията на задържаните и данните от телефона на 38-годишния мъж сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от друг българин - 34-годишния Георги Ф., пише Le Monde.  

Той е издирван по подозрение, че е замесен в още две провокации: в нощта на 13 срещу 14 май на мемориала на Холокоста в Париж бяха изрисувани десетки кървавочервени ръце, а през октомври миналата година по улиците на Париж бяха изрисувани със спрей стотици изображения на звездите на Давид.

И за трите провокации френската полиция смята, че може да са замесени руски агенти, чиято цел е манипулиране на общественото мнение.

Изданието "Агентство" отбелязва, че акцията с ковчезите е активно отразявана от пропагандните руски медии РИА "Новости", Readovka, RT, вестник "Известия".