Свят

Ново сухопътно командване на НАТО ще бъде разположено във Финландия

   
Ново сухопътно командване на НАТО ще бъде разположено във Финландия

Във Финландия ще бъде разположено ново сухопътно командване на НАТО. Това съобщи финландският министър на отбраната Анти Хаканен, цитиран от Ройтерс.

След като в продължение на десетилетия страната беше военно неутрална, тя се присъедини към НАТО през 2023 година, като реакция на нахлуването на руските сили в Украйна.

"Радвам се да кажа, че днес всички страни от НАТО дадоха политическо съгласие за политическите цели на Финландия в рамките на интеграцията в НАТО", коментира Хаканен.

"Във Финландия ще бъде разположено сухопътно командване на НАТО и ще има сухопътно присъствие", поясни още той.

По думите му командването на НАТО във Финландия ще има за задача да отговаря за сухопътни операции в Северна Европа и в Скандинавия.

“Почти в национален празник се превърна влизането на Финландия в НАТО, и то на рождения ден на Алианса. Беше голям празник за Финландия, която има 1300 км граница с империята на освободителите. Това е страната с най-дългата граница на НАТО”, коментира пред bTV през април миналата година българинът Пламен Димов, който живее във Финландия.

Седмица по-рано почти 80% от руските агенти бяха изгонени от Финландия.

А в началото на май тази година НАТО започна учение за защита на северния си фланг, който се разшири с присъединяването на Финландия.

В тренировките, които се провеждаха в северните райони на страната, Норвегия и Швеция, участваха 20 000 военнослужещи от 13 страни.

Ръководеното от Норвегия учение "Северен отговор 2024" продължи две седмици, а в него се включиха и над 4000 финландски военнослужещи.