Еко

Колко са отровните змии в България, как да се предпазим и как да реагираме при ухапване?

   
Колко са отровните змии в България, как да се предпазим и как да реагираме при ухапване?

След сутрешния драматичен инцидент, при който жена от Кресна влезе в реанимацията на МБАЛ-Благоевград след ухапване от змия, е редно да припомним и основните съвети, за да се предпазим и ние от подобни преживявания.

На първо време, влечугите се срещат по-често в природни условия, когато средните температури са между 26 и 32 градуса по Целзий и са най-активни рано сутринта и в късния следобед. Обикновено при горещо време, те се крият през деня, предпочитайки тъмни и влажни места като дупки и пукнатини. 

Змия
Змия  Източник: iStock 

Къде се срещат:

Обикновено змиите се срещат в райони, където има масово присъствие на гризачи, тъй като това е сред основните им източници на храна. Хранят се също така с жаби, птици, къртици, насекоми, понякога дори и риба. През активната им част от деня, могат да се срещнат и по поляни и градинки.

Как да реагираме, ако ги срещнем:

Основното правило е да не бъдем агресивни. Повечето не са опасни и реално всъщност са и полезни за правилното функциониране на природата и за нас самите, тъй като се хранят с плъхове (само да припомним, че чумата е била разпространена именно от последните).

В случай, че установите, че пред вас има змия, дайте й възможност да избяга. Отдалечете се от нея с бавни и премерени движения. Тя няма да ви нападне, освен ако не стъпите върху нея. В този смисъл винаги може да разпознаете дали е настроена за атака  - има отбранителна позиция на тялото, повдигнала е глава и издува тялото си, издавайки съскащи звуци.

Пепелянка в Странджа
Пепелянка в Странджа  Източник: БТА 

Колко опасни змии има в България?

Добрата новина е, че за разлика от други страни, у нас от общо 17 вида змии, има едва 5, които произвеждат отрова. От тези 5, само 2 могат да бъдат опасни за живота - пепелянката и усойницата. По-разпространена е първата. Среща се по топли склонове, но най-често до около 1450 метра в планините. На външен вид се разпознава лесно, тъй като има рогче на върха на муцуната, а тялото й е около 80-90 сантиметра на дължина.

Усойницата вирее най-вече в планините (Източна Стара Планина и Лудогорието) между 1000 и 2700 м. надморска височина, като предпочита влажни ливади.

Какви са симптомите след ухапване:

- Оток на ухапаното място
- Гадене
- Повръщане
- Изпотяване
- Студени и топли вълни
- Болки в корема
- Подуване на устни, език, клепачи

Какво да правим при ухапване:

- Най-важното е да опитате да запомните как е изглеждала змията. Дали е с рогче на муцуната, колко е дълга, какви цветове е имала. Това е информация, която е от изключително значение за лекуващия ви лекар по-късно. 

Източник: iStock 

- Огледайте самата рана. Ако е с форма на подкова, ярко очертана от малки зъби, най-вероятно става дума за смок. Ако обаче има две по-големи дупчици на по-дълго разстояние една от друга (10-14 мм.), то вероятно става дума за отровна змия. 

- Не слагайте бинт, турникет и т.н. Вместо това премахнете от всяко близко място на тялото бижута като часовник, гривна, пръстени, за да избегнете възможни усложнения, тъй като оставянето им може да доведе до некроза и евентуална ампутация на крайници. 

- Направете пристягаща превръзка с ластичен бинт, като започнете от горната част на ухапаната зона. Целта е да забави разпространението на отровата, но не и да спре движението на кръвта в крайника.

- Пийте много течности. Особено в началото е от основно значение, за да намалите ефекта на отровата.

- Движете се, без да тичате. Ходът може да е бърз, но се опитвайте да не движите засегнатия крайник.

Какъв е критичният период?

Обикновено до час започва криза като отговор на тялото, която може да включва всички горепосочени симптоми. Отшумява до 6-8 часа, като можете да намалите болката чрез парче лед, увито в марля върху ухапаното място.

Ако обаче ухапването е от отровна змия, то до 4-5 часа се препоръчва задължително да се придвижите до болнично заведение, особено ако имате и признаци за влошаване на имунната система. В повечето големи населени места имат наличен противозмийски серум, но това важи предимно за областни центрове.

Източник: iStock Photos/Getty Images 

В по-малките градчета и села шансът да намерите такива, е малък. Тук обаче е редно да уточним, че слагането на серум в много от случаите е излишно и се препоръчва само, ако има сигурни признаци, че говорим за наличие на отрова в организма, тъй като може да причини тежки странични реакции.