Икономика

Министърът на транспорта и посланикът на Германия представиха модернизираните вагони на БДЖ

   
Министърът на транспорта и посланикът на Германия представиха модернизираните вагони на БДЖ

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков и посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк представиха модернизираните вагони, които бяха доставени на БДЖ в края на миналия месец. Утре тръгва първата композиция с новите вагони, която ще бъде по линията до Бургас.

Сезонният влак ще пътува с четири климатизирани вагона от салонен тип и един, който ще превозва лица с намалена подвижност. Композицията ще пътува от София до Бургас и обратно през цялото лято и ще изминава разстоянието за 6 часа.

"Още утре сутринта ще потегли до Бургас от София. Ще минава по подбалканската линия, като ще спира само на седем спирки на големите градове по тази линия и се надявам, че ще осигурим едно доста комфортно пътуване на пътниците, тъй като тези вагони разполагат с климатична система, а не система за охлаждане - климатична система, която в тези жеги е изключително удобство", каза транспортният министър Георги Гвоздейков.  БДЖ вече разполага с 19 от модернизираните вагони, а до дни в страната ни ще пристигнат още 19 от общо 76 по договор. 

Утре министърът ще пътува с първата композиция с изцяло модернизирани вагони, която тръгва сутринта в 6.15 часа за Бургас. 

"Не ме е страх, нека да оценим факта, че това, което се случва по железопътната инфраструктура, е на места, където всъщност са в ремонт, където се работи", каза транспортният министър Георги Гвоздейков.