Икономика

Градушки унищожили зърнената реколта на места в страната

   
Градушки унищожили зърнената реколта на места в страната

Жътвата у нас е в разгара си. При старта на кампанията земеделският министър прогнозира производство малко над 6 милиона тона пшеница и над 800 000 тона ечемик. Последвалите градушки обаче унищожиха посевите на много места в страната.
В земеделското стопанство на Серафим Цачев във великотърновското село Момин сбор пети ден ден са в жътвена кампания. Тази година около 3000 декара са засетите площи с пшеница и ечемик, от които очакват добър добив.

"Не можем да желаем по-добро време от това, което е сега. Температурите са високи, пшеницата бързо набира градуси, така че не можем да се оплачем от времето", каза зърнопроизводителят.

Във Великотърновско градушките засегнаха доста села, на много места земеделската продукция е напълно унищожена. В Момин сбор щетите са по-малко, но Серафим също отчита загуби при посевите с ечемик.

"Мина и облак, мина и градушка, но тя беше смесена с дъжд, така че пораженията са по-малко. Но при ечемика имаме някъде около 100 килограма на земята. Излизат около 50 000 лева загуба от 700 декара. Зърното беше оронено отдолу и като вървиш, имаш чувството, че е сеитба", добави Цачев.

Зърнопроизводителите там не вярват на застрахователните компании и разчитат държавата да компенсира загубите от природната стихия.

"Застрахователите не изплащат и не обръщат внимание на земеделците, и въобще явно не ги интересува. Държавата трябва да направи някаква организация. Трябва да се измисли нещо във връзка с порои, бури, дъждове силни, всъщност неблагоприятните климатични условия. Да се направи нещо за тези земеделци, които наистина са пострадали. Те няма как да излъжат, те нещата се виждат на полето", призна агрономът Симона Семова.