Свят

СЗО притеснена: Възможен е епидемия от полиомиелит

   
СЗО притеснена: Възможен е епидемия от полиомиелит

“Изключително обезпокоена” е Световната здравна организация заради възможността от избухване на силно заразен вирус на полиомиелит в Газа, след като са открити следи от него в отпадъчните води. Заразата е по-известна и като детски паралич. Това е остро инфекциозно заболяване, предаващо се по по фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите.

Д-р Аядил Сапарбеков, ръководител на екипа на СЗО в палестинските територии, заяви, че се извършва оценка на риска и че междувременно здравните работници в Газа дават съвети за защита на 2,3-милионното население, съобщава bTV. Д-р Сапарбеков допълва, че ще бъде трудно за хората да ги спазват съветите, като се има предвид разрушаването на водоснабдителните и канализационните услуги.

Следи от полиомиелит, който се разпространява чрез фекалии, бяха открити в проби от канализацията, взети от 2 различни места в Газа преди месец, което показва, че вирусът може да циркулира. Досега не са регистрирани свързани с него случаи на паралич. Но в неделя израелските военни заявиха, че са започнали да ваксинират своите войници.

СЗО и агенцията на ООН за децата (Уницеф) смятат, че в Газа може да се наложи провеждането на масова кампания за ваксиниране. Въпреки това многократните закъснения на хуманитарните работници и хуманитарните доставки в Газа, както и огромните рискове за сигурността при придвижването из територията означават, че провеждането на ефективна кампания ще бъде много трудно.

Израелските военни заявиха, че работят с различни организации, за да доставят ваксини на палестинците в Газа.
От началото на войната между Израел и „Хамас“ през октомври досега на територията са изпратени около 300 000 ваксини, допълва тя.

Полиомиелитът се причинява от вирус, който се разпространява лесно чрез контакт с изпражненията на заразен човек или по-рядко чрез капчици при кашлица или кихане. Той може да причини парализа, а в краен случай и смърт.

Според данни на СЗО, нивото на ваксинация в Газа и окупираните територии на Западния бряг е било добро преди началото на конфликта. Според агенцията на ООН обаче „липсата на сигурност, възпрепятстването на достъпа, постоянното разселване на населението, недостигът на медицински материали, лошото качество на водата и отслабените санитарни условия“ са допринесли за намаляване на нивата на имунизация и увеличаване на риска от разпространение на болести.

Д-р Сапарбеков заяви, че много хора живеят в приюти, в които има само една тоалетна за 600 души, и имат малък достъп до безопасна питейна вода.

СЗО подчерта, че прекратяването на огъня е от съществено значение, за да може да се реагира ефективно.

Израелски професори по обществено здраве отправиха същия призив в статия, публикувана във в. „Хаарец“ днес: „Ние знаем какво трябва да се направи. То трябва да бъде направено в името на всички жители на региона. Тук не става въпрос за политика. Става въпрос за здраве и живот“, пишат те.