Новини

След взривовете край Елин Пелин: Стана ясна най-вероятната причина за инцидента

   
След взривовете край Елин Пелин: Стана ясна най-вероятната причина за инцидента

Фирмата, собственик на склада с взривените фойерверки, е имала поръчка за сватба, която ще се състои днес, научи NOVA.

Загиналият доц. Петър Шишков, дъщеря му и още няколко души, сред които и 22-годишният син на собственика, след края на работния ден са подготвяли пиротехническите изделия за ангажимента им днес. Това се случило в помещение извън складовете за съхранение, но в рамките на базата на фирмата.

Човешка небрежност или техническа неизправност са причина за взрива. Това е само от една от версиите, по които ще работят разследващите. Разпитани са собственикът на фирмата, както и още няколко души.

По-рано експертът по сигурност Милен Иванов заяви пред NOVA, че има различни версии, но да се правят предположения към момента е рисковано. Сред тях са кълбовидна мълния, попаднала в склада, човешки фактор, престъпна небрежност или умишлено деяние. Държавата би трябвало да знае какво има в него, фирмата е задължена да го декларира, каза той.
Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза. "Терминът два тона тротилов еквивалент звучи страшно, но така би било само ако всичкият експлоадира едновременно. Взривните материали в склада не са бързогорящи. Черният или още наричан димен барут - това е основната суровина за производство на фойерверките. Той гори бавно, може да възпроизведе силен взрив само в затворено пространство. Ако и другия склад в района бъде засегнат, ще има сериозен взрив. Няма какво друго да се направи освен да се чака и да се надяваме да няма нови експлозии", заяви той.

По думите му законът не прави разлика между боеприпаси, взривни вещества и пиротехника - има определени правила на съхранение и работа. "Абсолютно възможно е някой да е неглижирал правилата за безопасност. При такива бедствия първо се изолира района от външната граница, за да не станат домовете жертви на мародери. Съобщение "евакуирайте се'' не стига, трябва да има организация", поясни Иванов.

Борбата след трагичния инцидент в склад за фойерверки край Елин Пелин продължава на терен от Военновъздушните сили, които са започнали да гасят огъня и в реанимацията  на "Пирогов", където младата жена с 85% изгаряния се бори за живота си.

На терен

Хеликоптерът, който е снабден с окачен съд тип „бамбибак“, облива с вода засегнатите участъци. На борда на машината е и координатор от службите за пожарна безопасност.

В 11.10 ч. втори хеликоптер на ВВС – Ми-17, излетя, за да осъществява пожарогасене  в засегнатите от инцидента зони, съобщиха от военното министерство.

На място пристигнаха и два автомобила на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.

По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви на място, че екипите все още не могат да влязат в района.

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че са изпратени шест екипа, които са помагали с наблюдението, един от които е снабден с дрон с термокармера, която е насочвала усилията, плюс екипи на терен. Изпратени са били и 11 цистерни с вода на мястото на пожара, за са се подпомага работата по погасяване.

Търсят се кръводарители за пострадалата,

Кристина Петрова Шишкова, съобщиха от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

Кръвната група няма значение.

Политически отзвук

Очаквам бързо разследване и изясняване на случая. Това заяви президентът Румен Радев от Париж във връзка с експлозиите в склад  край Елин Пелин. Той изказа съболезнования на семейството на загиналия доц. Шишков.

"Винаги при боравене с опасни материали трябва да се спазват мерките за безопасност. Призовавам всички в България, които по някакъв начин имат досег с опасни материали, да спазват всички необходими правила, наредби и мерки за безопасност", каза държавният глава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също направи коментар пред медиите.

На въпрос дали кметът на града трябва да поеме отговорност Борисов заяви, че кметовете се избират от хората. "Ако някой трябва да го укорява, това са хората в Елин Пелин, а не аз", каза той.

"Единственото, което е важно в момента, е да се ограничи да няма пострадали жители на околните места и да се запази животът на пожарникарите", каза Борисов. Ръководството на пожарната трябва да си запази хората, според него.

"Възраждане" пък внесе законопроект за създаване на Национална агенция гражданска защита. "Имаме огромна нужда от организация, която да мобилизира подготвени доброволци." Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на Народното събрание във връзка с експлозиите в склад карай Елин Пелин.