Анализи

5 неща, за които да следите на откриването на Олимпийските игри

   


Тази вечер е откриването на Олимпийските игри в Париж. Френската столица ще посрещне атлети и гости от цял свят и обещава невероятно преживяване още със старта на големия спортен форум.

Откриване без стадион

Това е първото откриване в историята на Олимпийските игри, което няма да се проведе на стадион.

Всички 10 500 атлети ще преминат по река Сена с помощта на специално конструирани платформи по залез слънце. Цялото трасе е с дължина почти 6 километра – от „Понт Аустерлиц“ до „Понт Д’Иена“.

Церемонията по откриването на игрите е поверена на култовия френски театрален режисьор и носител на много престижни награди Томас Жоли.

„Това никога не е правено извън стадион. Нямаме по какво да се водим, това е абсолютно създаване“, казва той.

Ще има и танци

Три хиляди танцьори ще покажат пред зрителите на Олимпийските игри микс от съвременни, градски и класически танци. Според организаторите изживяването ще е веднъж в живота заради уникалната обстановка и светлината на залязващото слънце.

Танцьорите ще бъдат гледани през 1,5 милиарда души от цял свят – на място и пред телевизорите.

Париж не може без мода

Естествено, френската столица не може да не покаже модното си наследство. Очаквайте да видите дрехи на Луи Вюитон, Диор и много други.

В откриващата церемония работят 200 стилиста и 288 гримьори и фризьори.

Да намалим очакванията…

Първоначалната визия на Жоли претърпя промени. Според организаторите събитието ще бъде „смело, оригинално и невероятно“, но не всичко е осъществимо.

Първоначалната визия на Жоли включваше 200 балетисти на един от мостовете над Сена, но това беше отменено заради притеснения, че съоръжението може да се срути.

Друга идея предвиждаше конструирането на Айфелова кула, обърната с главата надолу, която да държи Олимпийския огън, но и това се оказа невъзможно.

Ешерихия коли във водата на реката прекъсна репетициите, а планът 700 000 души да наблюдават откриването на място беше намален наполовина от съображения за сигурност.

Какъв е резервният вариант?

До последно няма да се знае дали откриването ще протече както е измислено. Резервният вариант е то да бъде преместено на „Стад дю Франс“.

Още през април Еманюел Макрон заяви, че Париж има „план В и план С, ако нещо се обърка“.

Заради сянката на терористични заплахи на място работят около 45 000 униформени, а всички летища, както и въздушното пространство в радиус от близо 90 км, ще бъдат затворени докато трае откриването.

И все пак шефът на Олимпийския организационен комитет Етиен Тобои заяви, че е „притеснен, но 99,99% сигурен, че всичко ще се случи по план“.