Свят

Бум на фалшивите банкноти в Украйна

   

  Google

Националната банка на Украйна съобщи за увеличаване на броя на фалшификатите на гривна и чуждестранна валута. Съответната информация се съдържа в отговор на регулатора на запитване на украинското издание "Министерство на финансите".

"В края на първото полугодие на 2024 г. на 1 милион броя истински банкноти се падат 3,4 фалшификата. Това е увеличение от 62% в сравнение с миналата година“, се казва в изявление на Националната банка.

„През април - май тази година Националната банка наблюдава краткосрочно увеличение на активността на фалшификаторите, което се обяснява с адаптирането към реалностите на военното положение и желанието на нападателите да тестват ефективността за противодействие на подобни случаи“, отбелязва регулаторът. Въпреки това нарастването на броя на фалшификатите в банката се нарича умерено.

Отбелязва се, че през януари - юни тази година 90% от фалшификатите (80% през 2021-2023 г.) са били в две деноминации: 500 гривни от модел 2006 г. и 200 гривни от модел 2007 г. Освен това през първата половина на 2024 г. от обращение са изтеглени 1200 фалшиви чуждестранни валути. Сред задържаните фалшиви банкноти преобладават щатски долари (95%). „Най-често нападателите фалшифицират банкноти от 100 долара“, се казва в документа.

Националната банка подчерта, че „източниците на растеж на фалшификатите на гривна и валута все още не са открити".