Новини

Калин Стоянов: Открито е още едно тяло в склада за фойерверки в Елин Пелин

   
Калин Стоянов: Открито е още едно тяло в склада за фойерверки в Елин Пелин

„В близост до входа на единия от складовете за фойерверки в Елин Пелин се вижда тяло, което днес ще направим всичко възможно да бъде изнесен". Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов, която отново посети Елин Пелин след взривовете в складове за фойерверки.

Един човек остава в неизвестност.

„Вероятно той е бил в помещението, от което са започнали взривовете. Там всичко е разрушено. Дебели стени, бетонни плочи са изхвърчали до 10 метра в слънчогледите. Взривовете са били много силни. Направихме справка за телефонни клетки. Една от клетките дава в София. Няма активност на телефон. Няма как някой да се е скрил", каза още Калин Стоянов.

„Изказвам съболезнования за смъртта на доц. Шишков и неговата дъщеря", посочи министърът на вътрешните работи.

Освен охранителя, който е извел доц. Шишков и дъщеря му от складовете, се оказва, че е имало още един очевидец, оцелял след взрива.

„Младо момче също е било тук на произшествието. В продължение на 20 минути, както казва той, е бил вътре при пожара и по време гърмежите. Разказва, че е влязъл в микробус, където е опитал да се скрие. Бусът също се запалва. След това момчето успява да мине под оградата и успява да избяга. Спира автомобил, който го закарва до гарата. Оттам звъни на майка си, която идва и го взима", обясни Калин Стоянов.

Според него поведението на младежа и на родителите му е безотговорно, тъй като не са осъществили контакт с МВР.

„Той се е прибрал вкъщи и си пуска телевизора, а ние търсим кой е бил в склада и дали са живи. Разбирам момчето, било е притеснено, но родителите му е трябвало да се свържат с нас. Разбрахме за него по мобилните клетки. Докарахме го тук и той внесе яснота. Момчето е било в средата на складовата база. То твърди, че първо е имало взрив, а не пожар", каза министърът.

„Младото момче не е било служител на фирмата. Все още не ясно какво е правило там след края на работното време. Има много факти, които да се установяват. Ще има дълго разследване. Това е фирма, която е една от най-сериозните в този бранш. Работи със стоки от Китай, Индия и Италия. Фирмата се занимава с износ. Има много магазини в страната, които са сериозно заредени. Ще се установи какво е имало по документи и какво в действителност", коментира Стоянов.

"За съжаление трето денонощие сме свидетели на гърмежите. Най-хубавото е, че се влезе в склада и действително има доста стока вътре. Колегите от отряда успяха да обезопасят самия склад. Реално стените му са изключително здрави", каза Калин Стоянов.

В сградата е имало сериозно видеонаблюдение, но камерите са били вътре и са напълно изгорели, твърди още вътрешният министър.

„Собственикът на склада е декларирал, че в единия от складовете има специализирана техника, която, ако се взриви, ще е в пъти по-силно от основния взрив до тук", заключи Стоянов.

В днешния ден се очакват да пристигнат следователи и прокурор, които ще вземат крайното решение за започване на първоначален оглед.