Новини

Чистачка водила интервютата за гражданство в българското консулство в Битоля

   
Чистачка водила интервютата за гражданство в българското консулство в Битоля

Чистачка е провеждала интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля.

Това съобщи служебният министър-председател и външен министър Димитър Главчев по време на традиционния петъчен парламентарен контрол. Той отговаряше на въпрос от депутата на "Възраждане" Ангел Георгиев, който поиска информация от премиера за разпоредена проверка на дейността на консулството.

Главчев уточни, че след сигнал за нарушения в консулството е била направена проверка, която установила нарушението.

"Ръководителят на генералното консулство в Битоля е прекратил дейността на Весна Котевска, извън тази на хигиенист. След проверка на Инспектората служителят вече няма достъп до архивите и дейността на консулската служба на представителството изобщо", съобщи Димитър Главчев.

Това обаче не е единственото установено при проверката нарушение. Служебният премиер разказа за даден колцентър на македонска фирма, който е предоставял услуги по записване на часове в консулството в Битоля и в посолството ни в Скопие.

Димитър Главчев обясни, че по този начин на юридическо лице с неясна собственост е била предоставена възможност за узнаване, систематизиране и архивиране на личните данни на десетки хиляди лица, които кандидатстват през годините за българско гражданство и всякакъв друг вид консулски услуги.

"Телефонният номер на колцентъра е импулсен, а цената на разговорите не е обявена и е с неясна стойност за потребителя и за служителите на генералното консулство в Битоля. (...) Договорът с фирмата е прекратен", каза още Димитър Главчев.