Новини

Нов рекорд: 18 хил. лв. за лечение в медицински център на Златни пясъци

   
Нов рекорд: 18 хил. лв. за лечение в медицински център на Златни пясъци

Варна се разписа с нов рекорд на кожодерство в сферата на медицинските услуги. Чужденец плати 18 хил. лв. за лечение в медицински център в к.к. "Златни пясъци", съобщава bTV. Жертвата е от Кувейт. Хюсеин е бил на почивка в Балчик. Вдигнал е над 40° температура, след което звъни на линейка, която го откарва в държавна болница. Там му бият инжекции и му предписват лекарства. Мъжът се прибира, но не се стабилизира. Отново викат линейка, която този път го откарва в медицински център в Златни пясъци. "Аз ходих всеки ден и се прибирах, не съм стоял там", разказва Хюсеин. Ходил е до там общо 8 пъти, като от лечебното заведение му казват, че ще плати накрая. Сметката се оказва близо 18 хил. лв. От о документа му става ясно, че консултация със специалист струва 1000 лв. По толкова са и изследванията, а вливането на системи е 3520 лв. От документ от август месец миналата година от същия медицински център, става ясно, че пациентът е платил почти 4000 лв., като услугите са били в пъти по-евтини.

Нов рекорд: 18 бона за лечение в медицински център на Златните

Медицинският център е регистриран във Варна.

Таван при определянето на цените на услугите в частните медицински центрове няма. Повечето признават, че взимат по-скъпо на чужденци.
Законът за здравето е категоричен – лечебните заведения, които обслужват граждани на държави членки на Европейския съюз, не могат да определят цени на здравните услуги, различни от тези за българските граждани.

Такива ограничения не са предвидени за гражданите на трети страни, каквато е Кувейт.

Д-р Здравко Дамянов от медицинският център в „Златни пясъци" обясни защо е взел близо 1500 лв. за първичен и контролен преглед, промивка на ухо и предписване на 5-дневна терапия на дете.

„Финансовата политика се определя от други институции, наместват се и застрахователи всичко е изчислено така", каза пред bTV д-р Дамянов.

Медицинските центрове са длъжни да имат ценоразпис и да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им.

Държавните и общински лечебни заведения публикуват ценоразписа си на сайта на Министерството на здравеопазването. Центровете за спешна медицинска помощ на Черноморието ни са три – ЦСМП „Бургас", ЦСМП „Варна" и ЦСМП „Добрич".