Свят

CNN: В екипа на Сирски започна разцепление поради атаката на украинските въоръжени сили в района на Курск

   
CNN: В екипа на Сирски започна разцепление поради атаката на украинските въоръжени сили в района на Курск

 В украинската армия възникнаха спорове относно способността на главнокомандващия Олександър Сирски да води успешни военни операции срещу Русия, пише CNN. Младите офицери изразяват недоволство от неговата стратегия, особено след тежките загуби в района на Курск. Резултатите от тази операция може да са решаващи за бъдещата кариера на Сирски.

Младите подчинени изразяват съмнения относно готовността на Сирски да понесе сериозни загуби в продължителни битки на фронтовата линия. CNN отбелязва, че това разделение в екипа на Сърски вече е привлякло общественото внимание.

Авторите на материала също така отбелязват, че Русия значително превъзхожда Украйна по численост на войските, а липсата на боеприпаси продължава да бъде сериозен проблем за Киев.

Рискове за кариерата на Сирски
Сутринта на 6 август украинските сили започнаха атака срещу руските позиции в районите Суджански и Кореневски на Курска област, близо до границата със Сумска област на Украйна. На 7 август началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов информира президента Владимир Путин , че около 1000 украински войници са участвали в атаката. Към 8 август руското министерство на отбраната съобщи за загубите на украинските войски, надхвърлящи 600 души.

Резултатът от тази операция може значително да повлияе на кариерата на генерал Сирски, съобщава The Economist . Преди граничните нападения обикновено се извършваха от украинското военно разузнаване. Този път операцията се ръководи активно от главнокомандващия Сърски, отбелязва изданието. И под негово командване за първи път части от редовната армия участват в подобни набези.

„Предвид високите залози, кариерата на генерал Сирски може да зависи от резултатите от операцията. Докладите от украинските болници на първа линия показват нарастващ брой загуби", пише изданието.

Въз основа на резултатите от него в Украйна може да възникне въпросът дали е било разумно да се разпределят толкова много сили за атака в района на Курск, особено като се има предвид, че други ключови сектори на фронта остават уязвими за украинската страна.

Боевете в района на Курск продължават четири дни. Първо регионът беше подложен на масирани атаки с дронове, последвани от обстрел на град Суджи и околните райони. Сутринта започнаха да пристигат съобщения за пробив на украинските войски в няколко района и за сблъсъци в граничните зони. В близките до границата райони на Курска област продължава денонощната евакуация на населението. Хората се транспортират с автобуси и влакове, за да се гарантира тяхната безопасност.

От вечерта на 7 август в района на Курск е обявено извънредно положение. Във връзка с това временно затварят за пътници гарите на гарите Суджа , Коренево и Псел. Поради повишеното търсене на транспортни услуги е въведен допълнителен влак между Курск и Москва .