Икономика

До 16 септември семейни фирми и занаятчии могат да кандидатстват за 117,5 млн. лв.

   

  google

Семейните фирми и предприятията от творческите индустрии и занаятите имат още един месец, за да заявят подкрепа с европейски средства за повишаване на производствения си капацитет. Те могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ между 15 000 лв. и 150 000 лв. по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, която се администрира от Министерството на иновациите и растежа. Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв.

За първи път подпомагането е насочено конкретно към микро - и малки семейни фирми и такива от творческите индустрии и сектора на занаятите.
Със средствата дружествата ще могат да купуват нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер. Ще имат възможност да създават и онлайн магазини, с които да подобрят пазарното си представяне и да увеличат продажбите си. По процедурата ще се предоставя още подкрепа за въвеждане на ИКТ системи или модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Съфинансирането е минимум 25% за семейните фирми и тези от творческите индустрии и най-малко 15% за предприятията от сектора на занаятите.

Кандидатстването по процедурата е до 16,30 ч. на 16 септември 2024 г., като документите се подават изцяло онлайн в системата ИСУН 2020 (https://bit.ly/4cjKuY5).

Компаниите могат да задават въпроси по условията за кандидатстване до 26 август 2024 г. на: https://bit.ly/3AgBN3e. Отговорите се публикуват регулярно на посочения адрес в ИСУН, както и на интернет страницата на МИР - https://bit.ly/4dxe11o.