Свят

Лъжите в интернет: Маймунската шарка e вследствие от ваксините срещу COVID-19

   
Лъжите в интернет: Маймунската шарка e вследствие от ваксините срещу COVID-19

Новата поява на маймунската шарка е съпроводена от вълна фалшиви информации в мрежата. Едно от най-разпространените твърдения е, че заразата е следствие от ваксините срещу COVID-19. Deutsche Welle провери фактите:

Само ден след като Световната здравна организация обяви разпространението на вируса Mpox в африканските държави за глобална световна опасност, при това в рамките на две години, стана известно и за първия случай в Европа. Човекът се заразил по време на пребиваване в един от африканските региони, в които заболяването е най-разпространено. Всичко това доведе и до масово разпространение в мрежата на твърдения, свързани с характера на заболяването - както и на множество фалшиви информации.

Връзка между Mpox и Ковид ваксините?

Твърдение: „Това, което ни се представя за маймунска шарка, е в повечето случаи т.нар. херпес зостер - едно от най-честите странични явления на ваксините срещу коронавируса", пише потребител в платформата Х, цитирайки германския лекар и политик Волфганг Водарг. Постът вече е прочетен от два милиона души.

Твърдението се базира на интервю от 2022 година на Волфганг Водарг, бивш депутат от Социалдемократическата партия, един от най-активните противници на мерките срещу разпространението на коронавируса. Тезата веднага получава широка трибуна, като сред постовете, които я споделят, особено много са тези на испански и португалски. Според проучване на университета „Лойола" в Андалусия, изследвал периода от седми май до десети септември 2022 година, наративът, че маймунската шарка е странично явление на ваксините срещу коронавируса, е бил споделян по-често от всяко друго фалшиво твърдение за Mpox.

На въпроса дали има връзка между ваксината срещу коронавируса и избухването на Mpox, микробиоложката Кари Мор Дебинк казва пред ДВ следното: „РНК ваксините бяха приложени по цял свят, докато случаите на зараза с Mpox се наблюдават в определени африкански държави, изключенията са много редки. Затова няма никаква географска връзка между използването на ваксините срещу коронавируса и случаите на Mpox".

Американският професор по инфекциозни заболявания Уилям Шафнър споделя това мнение: „Става дума за два напълно различни вируса, като естествено ваксината срещу COVID-19 няма нищо общо с Mpox".

Mpox = херпес зостер?

Във виралния пост освен това се твърди, че заразата с Mpox в повечето случаи е херпес зостер.

Според проучване на Европейската академия по дерматология и венерология
от 2022 година вирусите зостер могат да бъдат реактивирани чрез имунизации. И за различните ваксини срещу COVID-19 важи, че имунизираните хора са изложени на по-голям риск от херпес зостер.

Въпреки това между Mpox и вирусите зостер няма връзка, казва пред ДВ Кари Мор Дебинк: "Mpox и херпес зостер са различни групи вируси, така че в рамките на тестове двата вируса лесно могат да бъдат различени. Те могат да предизвикат сходни симптоми като обрив, температура, подувания на лимфните възли и неразположение, но причинените обриви са различни, така че признаците и симптомите могат да бъдат идентифицирани".

Еднакви ли са коронавирусите и Mpox?

Mpox е много по-малко заразен от коронавируса. Докато първият се предава при близък физически контакт или при контакт със заразени материали (пешкири, бельо и дрехи), вторият е изключително заразен и може да се пренесе и по капков път във въздуха чрез вдишване, говор, кихане или кашляне. Той може да бъде предаден и от хора, които нямат симптоми.

Медиците бият тревога

Потокът от фалшиви информации, свързани с ваксините, буди безпокойство у медиците: "Фалшивите информации за всички видове ваксини - за препаратите срещу коронавируса и сега във връзка с Mpox, предизвикват голямо объркване и недоверие към здравните власти. Така те се натъкват на много по-големи трудности да помогнат на хората да останат максимално здрави. Цялото това объркване пречи на добрите намерения", казва професор Уилям Шафнър.

Затова всеки, който се натъкне на здравна информация, трябва непременно да си отговори най-напред на следните въпроси: надеждно ли е съдържанието, кой е неговият автор, от какъв източник са твърденията, дали информацията е достоверна, какво чувствам при нейния прочит.

Впрочем - тези препоръки са на Световната здравна организация.