Новини

Радев започва утре нови разговори с потенциалните служебни премиери

   

  БТА

На 21 август, сряда, в продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство държавният глава Румен Радев ще проведе срещи и разговори с определените в Конституцията хора, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател, съобщиха от президентството.

За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Настоящият служебен премиер и председател на Сметната палата Димитър Главчев вече заяви, че е готов отново да заеме поста, въпреки че предишната му воля бе да се откаже, като това стана минути преди номинацията на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер. Нейният опит за съставяне на правителство обаче се провали, след като президентът отказа да подпише указ заради присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов в него.

По-рано днес в парламента Асен Василев заяви, че Главчев, който понастоящем отново изглежда като най-вероятния вариант за премиер, няма как да бъде премиер, защото на практика не е председател на Сметната палата докато заема и поста на външен министър. 

Междувременно лидерите на партиите в парламента днес проведоха срещи в опит да се разберат за попълване на незаетите постове от т.нар. "домова книга", която трябва да излъчи премиер. Засега разбирателство няма.