Свят

Украйна забранява дейността на Украинската православна църква

   
Украйна забранява дейността на Украинската православна църква

Украинският парламент, Върховната рада, прие закон, забраняващ свързаните с Русия религиозни организации. Това включва преустановяване на дейността на Украинската православна църква.

След началото на пълномащабната руска инвазия, нейни духовници бяха обвинени в разпространението на руска пропаганда и укриването на шпиони.

Законът ще влезе в сила 30 дни след публикуването му. На църквата обаче се дават 9 месеца за пълното прекъсване на отношенията с Москва. 

В страната има и независима църква - Православната църква на Украйна. Отделянето ѝ от Руската православна църква беше потвърдено от Вселенската патриаршия преди пет години.

Проектозаконът цели защитата на националната и обществена сигурност, човешките права и свободи и определя детайлите около дейността на чуждестранните религиозни организации в Украйна, пише БТА.

В документа се посочва, че нито една разпоредба на закона не може да се тълкува като ограничаваща свободата на религията или убежденията, правото на спазване на религиозни практики и ритуали.

Проектозаконът забранява дейността в Украйна на чуждестранни религиозни организации, намиращи се в държава, призната за извършваща въоръжена агресия срещу Украйна и/или временно заемаща части от украинска територия, както и пряко или непряко подкрепящи въоръжена агресия срещу Украйна.

„Като се има предвид, че Руската православна църква е идеологическо продължение на режима на страната агресор, съучастник във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от името на Руската федерация и идеологията на „Руския свят“, в Украйна са забранени дейностите на Руската православна църква“, пише в законопроекта.

Религиозните организации, свързани с чуждестранните религиозни организации, чиято дейност е забранена в Украйна, трябва да прекратят дейност. Ще бъде създадена комисия, която трябва да бъде независима от изпълнителната власт и която да провежда разследвания дали са налични връзки с Москва или разпространяването на идеологията на „Руския свят“.

При разследването може да се използва информация, включително от централни органи на изпълнителната власт, данни от публични електронни регистри, както и информация, получена от физически и/или юридически лица, от медии и други открити източници, съобщава Укринформ.