Икономика

Разбирателство за 1 млрд. лева между ГЕРБ и ПП в Българския ВиК холдинг

   
Разбирателство за 1 млрд. лева между ГЕРБ и ПП в Българския ВиК холдинг

Кой - кой е в "Български ВиК холдинг" ЕАД и какво точно работи там? Как се разпределят 1 млрд. лева на българските данъкоплатци? Не е ли странно, че във ВиК холдинга цари пълно разбирателство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", които иначе публично се обвиняват в корупция? Компетентни ли са кадрите във ВиК холдинга да решават проблемите, заради които бе създадено дружеството, или само разпределят парите в него на правилните фирми? Защо премиерът Главчев ги прескочи, когато трябва да се обсъждат мерки за справяне с безводието, в което е изпаднала България? На тези и на други въпроси дава отговор читател на LIBERTA.BG, пожелал анонимност, който изпрати на редакционната ни поща подробен коментар по темата, който заслужава внимание.

Припомняме, че последният кабинет "Борисов" създаде през 2020 г. Държавен ВиК холдинг, който да обедини всички водопреносни дружества в страната, с капитал 1 млрд. лева от държавния бюджет. Тогава премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества в страната да бъдат обединени в едно. Поводът беше водната криза в Перник, а идеята му - по-лесно да се контролира инфраструктурата, да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа. След това се извъртат няколко служебни кабинета на президента Румен Радев, правителството на Кирил Петков с ИТН и БСП и стигаме до 2023 г., когато управлява тройната коалиция "ГЕРБ-"ПП-ДБ"-ДПС" или казано по друг начин - ротационният кабинет "Денков-Габриел", с коалиционни партньори на Кирил Петков, Христо Иванов и Асен Василев - Бойко Борисов и Делян Пеевски. Тогава сайтът "Медиапул" съобщи:

"Пълна промяна е предприело регионалното министерство в държавния ВиК холдинг, където правителството на ГЕРБ наля 1 млрд. лв. за подобряване водоснабдяването и за инфраструктура, а вместо това дружеството досега само раздава заеми на своите дъщерни дружества – държавните водни оператори, и то основно за погасяване на техните дългове.

В петък от ведомството обявиха, че е отстранен целият Съвет на директорите и вече холдингът има управителен и надзорен съвет. Такава бе структурата до януари 2021 г., когато бе променена при едни от поредните назначения.

Така от старото ръководство е останала само директорката Ирена Георгиева, но тя вече ще представлява холдинга заедно с 33-годишния Лозко Лозев, който е сред новите назначения и фактически става първи директор, а Георгиева ще е втори. Лозков ще е председател на УС, а Георгиева – негов заместник. Останалите нови двама членове на управата са Владимир Бибов и Атанас Бояджиев.

Отстранени от ръководството са Теодора Пакулева, Пламен Манолев, Любен Петров и Божидар Спасов.

Във върнатия като звено в холдинга надзор са назначени ВиК инженерът и дългогодишен преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. д-р инж. Ганчо Димитров като председател, както и Кирил Симеонов, Росица Димитрова, Дафинка Семерджиева и Богомил Петков.

Решението за промяната е на регионалния министър Андрей Цеков, който е от "Продължаваме промяната".

Предлагаме и прелюбопитния и много актуален към момента коментар на читателя на LIBERTA.BG, без редакторска намеса:

"Гледам новините и разбирам, че Премиерът Главчев поискал спешни мерки за справяне с безводието. Разпоредил експерти от 4 министерства МРРБ, МОСВ, Министерство на земеделието и Министерство на енергетиката да се съберат веднага и да предложат бързи решения.

Веднага ми изникват два въпроса:

Защо Българския ВиК Холдинг не фигурира в този експертен съвет?

Защо в медийните си изяви Председател на Управителния съвет на ВиК Холдинга (инж. Лозко Лозев) предлага единствено дългосрочни мерки за справяне с безводието - 5 годишни и многогодишни „стратегии" за инвестиции?

Нека първо си отговорим на кого е възложено да управлява ВиК сектора? Имат ли експертиза и какво можем да очакваме от тези хора?

И така:

Управителен съвет на ВиК Холдинга по справка от Търговския регистър:

1. Представител - Ирена Костова Георгиева - юрист и доктор по право.

„34-годишната Ирена Георгиева е била привлечена на работа във ВиК холдинга още по времето на ГЕРБ, като е отговаряла за обществените поръчки. Според източници за сегашното ѝ назначението е лобирал бившия шеф на ВиК Холдинга от времето на ГЕРБ Илиян Илиев, чийто съветник е била Георгиева." https://4vlast-bg.com/archives/549633

2. Владимир Тодоров Бибов - корпоративен банкер, Член на Продължаваме Промяната

3. Лозко Стефанов Лозев - ВиК инженер от Хасково, Председател на УС и за кратко депутат от Продължаваме Промяната

4. Атанас Андонов Бояджиев - мениджър (каквото и да значи това)

Като държавна структура би трябвало да се информираме от сайта на ВиК Холдинга за работата им и това, което предприемат при такива кризи (Водната криза в Перник беше повода за създаването на холдинга). Ако посетите сайта (https://www.vikholding.bg/) ще видите едни копирани постни новини от други институции и най-често срещаното - Смяна на управители на ВиК Дружества.

Всъщност прави впечатление, че са доста гъвкави. За по-малко от година съществена част от избраните от холдинга управители на ВиК дружества са вече сменени. Решението е отново на УС, въпреки, че след проведени конкурси са подписани няколко годишни договори за управление.

Чудя се... Как този състав от юристи и мениджъри изковаха такава стратегия за по-малко от година? - А не се ли изготвя стратегия от опитни хора от бранша и от ВиК специалисти (Г-н Лозко Лозев не смятам че отговаря на условията. Той е бившия главен инженер на ВиК Хасково и преди дни освободи шефа си за лоши резултати. Забравил е че е бил част от хасковския ВиК екип и няма никаква отговорност за състоянието на това Дружество?).

Е да... УС на ВиК Холдинга не са длъжни да са ВиК специалисти. Те са:

- Администратори и специалисти с капацитет да управляват и разходват 1 млрд лева;

- Контролиращ орган на поръчките по ЗОП, обявени от ВиК дружествата...Разбира се, че трябва да бъдат избрани "правилните" фирми.

Въпреки това, ако си затворя очите и мислено се разходя по коридорите на Холдинга... „Не виждам" служители и специалисти, които могат да изработят стратегия на водоснабдяването на България.

Сега и вие можете да си отговорите на въпроса - Защо Министър-председателя на Републиката, Главчев, не е извикал тези хора да предложат спешни мерки за справяне с водната криза?

- Защото те не могат! Не са способни. Очакват само партийни команди - да се смени някой с друг, за да се осъществи някакъв интерес.... да са „От нашите".

Гледам състава на ръководството на ВиК Холдинга, политическите битки в "сглобката" и взаимните обвинения в корупция. Доста ме озадачава разбирателството между кадри на ГЕРБ и ПП, както и медийната тишина при подготовката за усвояване на около 1 млрд лева от капитала на Холдинга и още над 1 млрд лева европейски средства от ОПОС и ПВУ. Лесно може да се проследи в https://app.eop.bg/ къде ще отидат тези пари...

Създаването на ВиК Асоциациите преди години беше с една основна цел - да се даде възможност на ВиК дружествата, да кандидатстват по европейски програми за изграждане и реконструкция на мрежи и съоръжения. Всъщност в идеята има смисъл и се дава възможност за по-бързи темпове на решаване на проблемите. Преди създаването на тези Асоциации, общините бяха главна движеща сила по привличане на инвестиции за подобряване на водоснабдяването в страната (както от държавния бюджет, така и европейски средства).

В ситуацията на водна криза, често в изказванията на интервюираните ВиК специалисти, в това число и на Лозко Лозев, се изтъква надежда, че със средствата по ОПОС ще се решат една голяма част от проблемите. Реалността е малко по-различна тъй като отпуснатите от Европа средства са с цел постигане на съответствие с Директива 91/271/ЕИО За пречистването на градските отпадъчни. Съответно основния фокус е пречистване и отвеждане на отпадъчните, а не толкова към действия по подобряването на водоснабдяването https://www.eufunds.bg/bg/opos/node/14587. Възниква въпрос - Какво ще се пречиства и отвежда ако няма какво да дойде до тези пречиствателни съоръжения?

Именно тук би трябвало да е основната роля на Български ВиК Холдинг. Със своята експертиза следва да контролира и направлява усилията на ВиК дружествата към решаване на проблемите на жителите с достъпа до питейна вода. Би трябвало да има ясен план, като се започне от населените места с ежегодни водни режими през лятото. Редно е ВиК Холдинг да е двигател по внедряването добрите практики във ВиК дружествата, но на практика това не се случва.

От действията на това ръководство се формира една основна теза - политически уволнения и назначения, конюнктурни действия, съобразени с властта и никакви усилия за лидерство при възникване на кризисни ситуации. Гледайки професиите на УС на Холдинга, оставаме с впечатление че ръководят банка, но не и такъв тежък сектор като водоснабдяване и канализация.

А може би задачата е "правилното" разпределяне на средствата, насочени към сектора, към подходящите за това хора, без значение имат ли капацитет и желание да подобрят качеството на живота на гражданите?"/ fakti.bg