Анализи

Доц. Кунчев: Малко вероятно е да се увеличат случаите на западнонилска треска

   
Доц. Кунчев: Малко вероятно е да се увеличат случаите на западнонилска треска

Малко вероятно е да се увеличат случаите на западнонилска треска, защото самият сезон на комарите е към своя край. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.

Това заболяване е сравнително ново. Вирусът се открива в средата на миналия век. От 100 заразени едва 10-15 души ще развият някаква клинична симптоматика, каза той.

Това заболяване не се предава от човек на човек, което силно ограничава възможностите за епидемии. Държавата може с навременни и качествени обработки да намали броят на комарите. Всички РЗИ са направили препоръки към общините за допълнителни обработки. Вечер, когато са активни комарите, е важно прозорците да бъдат замрежени, да се използват репеленти, а кожата да бъде покрита с по-дълги дрехи, съветва доцентът.

Моята препоръка към всички лекари е да си извадят учебниците по тропическа медицина отпреди 10-15 г. и да прочетат наново какво пише, защото с това изменение на климата, страната ни започна да се доближава все повече към тропическия, посочи Кунчев.

Много болести са още екзотика за България, защото комарите, които ги разнасят, се срещат рядко у нас, но това няма да е за дълго заради промените в климата, каза още той.