Икономика

Проф. Дуранкев: 2026 година изглежда постижима за влизането в еврозоната, особено ако инфлацията се смъкне

   
Проф. Дуранкев: 2026 година изглежда постижима за влизането в еврозоната, особено ако инфлацията се смъкне

Промяната вече чука на вратата и тази промяна най-вероятно ще дойде през следващата година. Необходима е цялостна промяна на България: политическа, икономическа и социално-интеграционна, защото българското общество се е разпаднало и общественият консенсус се разложил напълно. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

По думите му ако няма промяна, ще започват да се развиват неблагоприятни процеси, като забавянето на т. нар. евроинтеграционни процеси – процесът за присъединяване към еврозоната, процеса на синхронизиране на законите. Това според него води до окончателното разпадане на обществения консенсус и създаването на пълен обществен нихилизъм, който проф. Дуранкев определи като втория негативен процес. "Имаме разлом между евроскептичен и евроатлантически лагер в България и има много висок потенциал евроскептичните партии да станат фактор за управление в бъдещето", допълни той.

Като трета негативна черта икономистът определи забавянето на икономическото развитие благодарение на нестабилното управление и продължаващото корумпиране, което води до пълно нарастване на разочарованието от политиката и загуба на доверие от страна на избирателите. "Разделението в обществото дава много малък шанс да има обединение вътре, в парламента", поясни той и обясни, че промяната ще настъпи когато в Народното събрание поне 1/3 са хора от тези 90-95%, които са унижени и ощетени от Прехода, а не 100% почти хора, които са се облагодетелствали от Прехода.

Според него 2026 година изглежда като постижима за влизането на България в еврозоната, особено ако инфлацията в страната се смъкне. Икономистът посочи още, че не е необходимо да се бърза и "още една година гратис на България с българския лев не звучи изключително тревожно. "Няма защо да бързаме и да се претрепваме буквално да влезем в еврозоната при положение, че там е необходимо да станат доста промени, за да се стабилизира самото евро и да има по-голям авторитет", обясни проф. Боян Дуранкев.