Новини

Радев беше поканен да се присъедини към експедицията на Антарктида

   
Радев беше поканен да се присъедини към експедицията на Антарктида

Днес трябва да отдадем дължимото към българската държава и учени, които преди повече от три десетилетия направиха така, че България да бъде една от първите нации, които да стъпят уверено на Антарктида в една важна за човечеството мисия. Това заяви президентът Румен Радев и връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция. На церемония в Гербовата зала знамето прие ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, пише БТА.

Проф. Пимпирев подари на президента екип на експедицията и посочи, че очаква държавният глава да посети Антарктида, докато българските учени са там. Надявам се другата година да не ни грози пак рискът от безкрайни консултации за съставяне на правителство и тогава с удоволствие ще се възползвам от този екип, отговори Румен Радев.

За трета поредна година експедицията ще плава към Ледения континент с българския изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий".

Гърция предстои да изпрати за първи път свои учени до Антарктида, които ще бъдат част от следващата българска експедиция и ще пътуват на борда на изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий".