Шоу

Къде правят единствения в света сладолед със звезда Мишлен

   


Тайван продължава да се утвърждава като дестинация за висококласно хранене, а новото издание на Michelin Guide за 2024 г. отразява тази тенденция с десет нови заведения, получили звезди. Така общият брой на ресторантите на острова със звезди Michelin достига 49.

Но едно от тях привлича особено внимание – Minimal, първото и единствено заведение за сладолед в света, което получава звезда Michelin.

Разположен в град Тайчунг, Minimal впечатлява със своята тъмно-сива фасада, напомняща на нордическо архитектурно студио. Заведението разполага както с място за бързо вземане на сладолед, така и с уютна зала за дегустации с 20 места, където гостите могат да се насладят на седемстепенно меню, базирано на различни температури на поднасяне на храната.

Мечта, вдъхновена от детството

Собственикът на Minimal, Арвин Уан, има дългогодишна страст към сладоледа, започнала още в детството му, когато редовно похапвал ледени кубчета. Това вдъхновение го подтиква към дълга кулинарна кариера, но след като губи майка си, той решава да се върне към любовта си към сладоледа и започва работа в сладоледена зала.

През 2021 г. Уан отваря Minimal, което бързо привлича интереса на Michelin със своето минималистично меню, изградено на базата на различни температурни вариации на леда.
 
Уникално кулинарно преживяване с много вкусови слоеве

В Minimal на първия етаж се предлагат интересни вкусове като зелен чай билуочун със захарна тръстика и бор с камелия. На втория етаж, в залата за дегустации, менюто включва ястия, сервирани на различни температури – от 0°C до -196°C, като всяко носи различна текстура и усещане. Например, ястието на -40°C представлява ледена близалка от диви джинджифилови цветя и саке, докато -196°C е съставено от замразена ягода и розела, обработени с течен азот.

Сложност на приготвянето
 
Да предложиш изискано ледено меню е истинско предизвикателство. Уан трябва да изобрети специални методи за контрол на структурата и въздушните мехурчета в съставките, за да постигне уникални текстури, като тази на близалката на -40°C, която се топи бавно и създава пухкаво усещане.