6000 лв. за главен готвач и 5000 лв. за майстор на скарата – хотелиери и ресторантьори по Черноморието плащат атрактивни заплати в опит да си осигурят квалифицирани кадри. Повечето обаче разчитат на по-евтин персонал от чужбина. Да о
Подкрепяме изцяло справедливия протест на представителите на ресторантьорския бизнес в техните искания, за които ние още на 13 януари т.г. внесохме законопроект, който обаче беше отхвърлен от мнозинството в бюджетната комисия с процедурни хватки.
Националният борд по туризъм изразява позиция за запазване на Данък Добавена Стойност от 9% за ресторантьорския бранш и подкрепя справедливите искания на колегите от БХРА, БАЗ и СЗБ. „Съгласни сме с аргументите, че по-ниският ДДС повишава събираемостта на данъците, защото оборотите на бизнеса се увеличават; намалява стимулите за укриване на приходи, тъй като заведенията нямат мотив да работят без касови бележки“, коментират в съобщение до медиите от НБТ.