Шоу

За пръв път: Пускат туристи в частните зони на замъка Балморал

   
За пръв път: Пускат туристи в частните зони на замъка Балморал

През лятото туристи за пръв път ще бъдат допуснати до някои части на замъка Балморал, ползвани само от британското кралско семейство, предаде ДПА, цитирани от БТА.

От 1 юли до 4 август замъкът ще може да бъде посещаван от групи до 10 души с придружител. След тази дата замъкът ще бъде затворен, тъй като крал Чарлз Трети и кралица Камила пристигат за лятната си почивка.

Билетите за т. нар. "вътрешен тур на замъка" на цени от 100-150 лири с включен следобеден чай вече са почти разпродадени. На ден са предвидени до 40 билета.

В страницата на замъка в интернет се посочва, че посещенията на замъка от туристи ще бъдат първи по рода си от отварянето му през 1855 година. В рекламата на туровете се изтъква, че става дума "историческо пътуване през някои от най-красивите стаи на замъка Белморал, за пътуване през времето от купуването му от кралица Виктория и принц Арбърт до наши дни".

Посетителите ще могат да научат повече за произхода на замъка и за любовта на кралското семейство към него, както и да видят с очите си "стаите, ползвани днес от краля, кралицата и други членове на кралското семейство".

В туровете е включена и балната зала с акварелната колекция на крал Чарлз Трети, включваща пейзажи от именията Балморал, Хайгроув и Сандрингам, както и одежди на Черлз и Камила, покойната кралица Елизабет II и нейната майка.

В замъка ще продължат да се провеждат и досегашните турове, включващи околността и градините му.