Свят

Мощен трус разлюля Тайван - има жертви, ранени и много разрушения

   
Мощен трус разлюля Тайван - има жертви, ранени и много разрушения

Най-малко 7 души загинаха, над 700 бяха ранени след мощно земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което разлюля източния бряг на Тайван, предадоха световните агенции, цитирайки местните медии. 77 души са блокирани под отломките на рухнали сгради или в тунели в засегнатите от труса зони. Сред тях има и чужди граждани.

Повечето от жертвите и ранените са в района на Хуалиен - планинска зона на източното крайбрежие на Тайван,  която е близо до епицентъра на труса.

По данни на тайванската Централна метеорологична администрация земетресението с магнитуд 7,2 е станало в 7:58 ч. на дълбочина 15,5 км. Епицентърът е бил на около 25 км югоизточно от Хуалиен в Източен Тайван. Според американския Геофизичен институт трусът е бил с магнитуд 7,4, а според японската сеизмологична агенция магнитудът е бил дори 7,5, допълва Франс прес.

Това е най-силният трус в Тайван от 25 години.Училищата евакуираха учениците си на спортните игрища.

Много малки деца се движат с каски, за да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични трусове, съобщи АП.

Движението на влаковете е преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия частично се отдели.

Говорителката на Бюрото по въпросите на Тайван Чжу Фънлян заяви, че властите в Пекин са силно обезпокоени от ситуацията. Китай следи ситуацията и е готов да предложи помощ при бедствия, каза тя.

Премиерът на Япония Фумио Кишида съобщи в официалния си профил, че неговата страна е готова да предостави всякаква необходима помощ на Тайван след мощното земетресение, предаде Ройтерс.

Тайван има независимо правителство от 1949 г., но Китай смята самоуправляващата се демокрация за част от своята територия, припомня ДПА.

БТА