Икономика

Ще тръгнат ли лихвите надолу?

   
Ще тръгнат ли лихвите надолу?

Постепенното покачване на лихвите по банковите заеми у нас вече се забелязва от кредитополучателите. Сред причините е затягането на основните лихви от централните банки, в борбата им с високите цени. Инфлацията обаче все повече забавя своя темп. Анализатори в Европа и в Съединените щати вече коментират дали е време Федералният резерв и Европейската централна банка да понижават основните лихви. Какво означава това за кредитополучателите у нас и какви са рисковете за икономиката, ако централните банкери се забавят?

На последното си заседание Европейската централна банка запази без промяна основната си лихва, но изпрати ясен сигнал, че има готовност да започне понижение, с приближаване на инфлацията в еврозоната към целевите 2%.

"Ако допълнително се повиши увереността, че инфлацията се приближава към целта по устойчив начин, би било подходящо да се намали текущото ниво на ограничение в паричната политика", заяви Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка.

Европейската централна банка започна покачването на основната си лихва преди 2 години. В момента тя остава непроменена - 4.5% Лихвата е рекордна за последните 22 години. От ЕЦБ предупреждават, че ценовия натиск остава висок, което им дава основание да продължат да охлаждат икономиката. Но не е ли време вече за понижение?

"По-скоро веднага закъсняли са има всички белези, на започваща рецесия в повечето европейски икономики. В САЩ също не изглеждат розово нещата. Но това закъснение се обяснява с факта, че инфлацията е все още висока", обясни доц. Емил Хърсев, финансист.

Дали обаче понижение в основната лихва ще се усети и от кредитополучателите у нас.

"В кратскосрочен и средносрочен план не може да очакваме промяна в лихвите по ипотечните кредити. Решенията от ЕЦБ влияят пряко и на нас, но нашето специфично състояние е такова, че както казахте, банките са с много голяма ликвидност и причината е чисто финансово-поведенческа. Само депозитите на домакинствата са близо 80 млрд. лв. Банките с много ликвидност, знаем от закона за търсенето и предлагането, когато има много от една стока, в нашия случай - пари, нейната цена, т.е. лихвата по кредита, е ниска", посочи Стоян Георгиев, финансов консултант.

"Има такава поговорка позната от лондонското сити купувай слуховете продавай фактите. Това което предстои вече се отразява. Поради тази причина, когато настъпи мярката почти няма да я усетим, тъй като тя предварително е започнала да дава действие", каза доц. Емил Хърсев, финансист.

Дали ЕЦБ ще понижи лихвите ще разберем най-рано на 6 юни. Банката на еврозоната прогнозира инфлацията да достигне 2% през следващата година.