Свят

Иран значително промени стратегията си, как ще отговори Израел

   
Иран значително промени стратегията си, как ще отговори Израел
  google

Обикновено Иран се задоволява с използването на многобройните си подставени групировки в Близкия изток, за да атакуват Израел и неговите интереси. Иран използва над 200 дрона и ракети в нападението си срещу Израел. Въпреки това почти веднага направи изявление чрез постоянната си мисия в ООН, в което се посочва, че:

"Проведени въз основа на член 51 от Устава на ООН, отнасящ се до законната отбрана, военните действия на Иран бяха в отговор на агресията на ционисткия режим срещу нашите дипломатически обекти в Дамаск. Въпросът може да се счита за приключен."

Проблемът е, че атаките на Иран директно срещу Израел са значителна промяна в иранската стратегия. И както Иран вероятно ще разбере, само защото в Техеран вярват, че сегашните му атаки "приключват въпроса", това не е непременно така. Израел също получава "право на глас" и вероятно не желае да позволи тази промяна в иранската стратегия да остане ненаказана.

Както много израелци описаха по време на посещението ми в страната през декември 2023 г., след кланетата на Хамас на 7 октомври, принципът на възпирането ще трябва да бъде възстановен.

Атаките

Израелски военни източници описват как Иран е атакувал множество военни обекти в Израел. Иранците използваха комбинация от дронове, балистични ракети и крилати ракети. Според иранците атаките са били извършени от четири различни места в Иран, Ирак, Йемен и Ливан.

Това нападение от четири посоки, използваща различни видове дронове и ракети, отразява тактиката за използване на множество форми на атака срещу цели, използвана от Русия в Украйна. Иранците вероятно са проучили този руски подход и вероятно получават съвети директно от Русия в замяна на помощта им при предоставянето на дронове "Шахид" на руската армия.

САЩ са заявили. преди атаките, както и след началото им, че ще защитава Израел и разполага с военни активи в региона, за да допринесе за тази мисия. Както показва графиката от Иън Елис Джоунс по-долу, САЩ имат значителна способност да откриват и пресичат атаки срещу Израел.

Иран значително промени стратегията си, как ще отговори Израел

Според публични съобщения САЩ са успели да свалят множество ирански обекти. Йордания също очевидно е участвала в унищожаването на ирански ракети и дронове, които са прелитали над нейна територия. Британските кралски военновъздушни сили също са допринесли за това усилие.

Но най-тежката част от този отговор се падна на израелците. Те вдигнаха във въздуха десетки самолети на военновъздушните сили и тяхната мрежа за откриване на ракети и системи за прихващане бяха включени в синхронизирана защита срещу иранското нападение.

Освен директните атаки от Иран, иранците също имат способността да призоват своите подставени играчи в района да започнат едновременни атаки, за да преодолеят израелските сензори, командването и контрола, както и вземането на решения. Изглежда това се случи снощи.

Бъдещите варианти за Иран включват масирани ракетни атаки от "Хизбула" от Ливан (където имат 100-200 хиляди различни ракети), както и атаки от Сирия. От известно време Израел атакува и сваля ракетите на "Хизбула", но няма да може да ги унищожи всичките.

Какво следва?

Вероятно сега ще последва вълна от дипломатическа активност в Близкия изток и в европейските столици, за да се потърси или прекратяване на огъня, или да се деескалира ситуацията. Може също така да се очаква, че след тези атаки САЩ ще предприемат бързо прехвърляне в Израел по въздуха на ракети за противовъздушна отбрана и други материали.

На този етап има и някои важни въпроси, за които все още нямаме добри отговори.

Първо, това кратка "атака за представяне на възможностите" ли е като отмъщение за удара срещу офицерите от силите "Кудс" в Дамаск на 1 април с цел повишаване на регионалната репутация на Иран и за използване на това, което според Иран е слабостта на Израел? Или е нещо по-голямо? Изявлението на иранската постоянна мисия в ООН показва, че атаките може да са първото. Но все още е рано за заключения.

Второ, каква е крайната цел на Иран тук и стратегията му за постигането й? Това е голяма промяна в начина, по който иранците атакуваха Израел години наред. Прокси силите обикновено са предпочитаниот Иран, за да го държи на една ръка разстояние от потенциален израелски отговор. Защо се реши на такава драстична промяна в стратегията си за конфронтация с Израел?

Трето, колко значимо ще бъде израелското отмъщение? Израел даде да се разбере, че ще има някаква форма на отмъщение за днешните ирански атаки. И преди това са тренирани атаки на далечни разстояния срещу Иран.

Израел има няколко стратегически варианта за това как може да отговори:

Вариант 1: Израел може да избере да не отговаря директно на атаката на Иран. Това вероятно ще намали ескалацията на ситуацията, но рискува да установи нова нормалност на стратегическата среда в Близкия изток, в която Иран може да атакува Израел до определен праг без да последва голямо отмъщение. Ако Израел не отмъсти, това вероятно би се харесало на много правителства в Близкия изток (поне открито), въпреки че те също сега трябва да се замислят дали Иран - щом дръзна да се изправи директно срещу Израел - не е готов да ги атакува и тях директно.

Вариант 2: Израел отговаря с пропорционална атака срещу ирански военни цели в Иран. Израел е тренирал атаки срещу Иран и вероятно има капацитета да го направи в кратък срок. Със сигурност това е една от стратегическите опции, които израелският кабинет обмисля сега. Това ще бъде придружено от кибератаки, информационна война и евентуално други израелски актове на саботаж срещу иранския режим.

Вариант 3: Пропорционален регионален отговор. Това е вариант на вариант 2, при който Израел извършва поредица от атаки срещу ирански цели в целия регион, но не и в самия Иран. Това вероятно ще бъде част от каквато и да е израелска реакция.

Вариант 4: Израел може да реши, че е необходим масивен "удар с чук" срещу Иран, за да се възстанови възпирането (ако това наистина вече е възможно). Може ли Израел да използва това като повод за война, за да атакува директно иранските ядрени оръжейни програми, както и набор от военни и политически цели в Иран? Това би било значителна ескалация на конфликта между Иран и Израел.

Всичко това е възможно в следващите часове и дни. Всички изброени варианти имат предимства, както и значителни недостатъци за израелците. Но едно е сигурно, концепцията за "възстановяване на възпирането" срещу Иран ще бъде важна водеща идея.

И не е сигурно дали иранците наистина са подготвени за това, което може да са отприщили срещу своята страна и по-широкия регион.

Предстоят несигурни дни

Има много несигурност за това как ще се развие цялата тази ситуация през следващите часове и дни. Има потенциал за още по-мащабна война в Близкия изток, в зависимост от решенията на Иран и Израел.

Възможна ли е деескалация?

Както може да се очаква, поток от дезинформация залива интернет, особено в социалните медии. Читателите трябва да бъдат внимателни и да проверяват източниците, когато трескаво превъртат за новини за последните събития. В информационното пространство вече има много възмутителни твърдения, повечето от които са или без доказателства, или без фактическа основа.

За съжаление тази ситуация вероятно ще доминира вниманието на администрацията на САЩ. Много е далеч от коментарите на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан от миналия октомври, че "регионът на Близкия изток е по-спокоен днес, отколкото е бил от две десетилетия". САЩ очевидно вече лобират за "смекчен" отговор на Израел.

Тези събития в Близкия изток със сигурност ще зарадват партньорите на Иран в новата ера на Оста на злото - Русия и Китай. Това създава още повече хаос в глобалната среда за сигурност и допълнително ангажира вниманието на САЩ и ще отвлече вниманието на медиите от бруталните въздушни атаки на Русия срещу Харков и други украински градове. Китай също ще се чувства комфортно с отвличането на вниманието на САЩ от противопоставянето на китайската агресия в Индо-тихоокеанския район.

А за украинците, които отчаяно търсят повече помощ от САЩ, вероятното увеличаване на помощта от САЩ за Израел може да повлияе на шансовете за повече помощ за Украйна.Ето защо, макар да е изкушаващо да се разглежда ситуацията в Близкия изток като уникален проблем, тя всъщност е част от много по-широка конфронтация, която е в ход.

  • Авторитарната четворка на Иран, Русия, Китай и Северна Корея е в идеологическа битка срещу Запада.
  • Това, което се случва между Израел и Иран, оказва влияние в Източна Европа и в западната част на Тихия океан.
  • Всяка стратегия как да се продължи в Близкия изток и извън него трябва да вземе това предвид.

Засега непосредственото бъдеще на конфликта между Иран и Израел остава несигурно. Очакваме следващия ход, вероятно от Израел, в следващите часове.