Справочник

Предстоят големите жеги - до 41 градуса

   
Предстоят големите жеги - до 41 градуса

През следващата седмица се задават жеги - до 41 градуса. Само тук-там ще има валежи с прегърмявания. Това прогнозира шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Минималните температури в петък в западните райони ще бъдат от 13 до 19 градуса, по Черноморието от 15 до 19. Сутринта ще бъде предимно слънчево, като следобед от запад на изток облаците ще се увеличават. Следобед ще превали и прегърми в планинските райони. Вятърът от североизток ще е слаб със скорост до 20 км/ч. Максималните температури ще са от 28 до 33 градуса, по Черноморието - до 25-29 градуса.

В събота минималните температури в западните райони ще бъдат от 14 до 19 градуса. Преди обед ще бъде предимно слънчево. Следобед от запад на изток облаците ще се увеличават. Следобед ще превали и прегърми в планинските райони от Югозападна България. Максимални температури ще са в диапазона от 29 до 34 градуса, по Черноморието - до 27-29 градуса. Над планините следобед в Рило-Родопския масив се очакват прегърмявания с валежи, дъждовете ще са по-интензивни в Рила. Максимални температури за деня над 2500 м ще са 10-12 градуса, а на 1500 м - от 18 до 20. Над Черноморието ще бъде слънчево. Следобед ще се заоблачи. Температурата на морската вода е от 22 градуса по северното крайбрежие до 23 градуса по южното.

В деня на изборите минималните температури в западните райони ще бъдат от 14 до 20 градуса, по Черноморието - от 16 до 19. Преди обед ще бъде предимно слънчево. Следобед от запад на изток облаците ще се увеличават. Следобед ще превали и прегърми в планинските райони от Югозападна България. Късно през нощта ще превали и прегърми в северозападните райони. Максималните температури ще са от 30 до 35 градуса, в Сандански, в района на Сливен, Русе - до 36, а по Черноморието - до 25-28 градуса. Следобед в Рило-Родопския масив ще има прегърмявания с валежи. Над Черноморието сутринта облаците ще намаляват и ще бъде слънчево. В понеделник и вторник ще превалява в Западна България. От сряда чувствително ще се затопля. В четвъртък и в петък се очакват температури от 35 до 41 градуса.

Разхладителни валежи се очакват през нощта в западните и в северните райони. В събота и в неделя слабо ще се понижат температурите, но ще се задържи горещо. Следобед в южните райони ще се развиват мощни купести облаци с валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки.