Анализи

Фицо оприличи сценарият на опита за убийство на Тръмп като копие

   
Фицо оприличи сценарият на опита за убийство на Тръмп като копие

Словашкият премиер Роберт Фицо, който оцеля след опита за убийство, смята, че сценарият на нападението срещу бившия американски лидер Доналд Тръмп, който възнамерява да се стреми към главния правителствен пост, е бил извършен „като копие“.

„Сценарият е копие. Политическите опоненти на Тръмп се опитват да го затворят. Когато се провалят, те подбуждат обществото, докато някой бедняк не вземе оръжие“, написа той на страницата си във Фейсбук.

Думи на подкрепа към американския политик отправи и словашкият президент Петер Пелегрини. „Категорично осъждам стрелбата по Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания и съм дълбоко загрижен, че насилието прониква в политиката по света. Гражданите на Съединените щати и всички други демокрации по света трябва да избират своя президент на изборите, а не да стрелят по улиците“, написа той в X (бивш Twitter).

Фицо получи няколко огнестрелни рани по време на опита за убийство на 15 май и претърпя редица операции. Нападателят е задържан. Това е 71-годишният писател Юрай Синтула. Той е обвинен в опит за убийство по политически причини. Генералният прокурор на Словакия Марош Жилинка съобщи на 4 юли за решението да се преквалифицира обвинението за опит за терористичен акт.