Новини

Великобритания предупреди туристите да внимават в България

   
Великобритания предупреди туристите да внимават в България

Британско Външно Министерство е променило съветите към туристи, пристигащи на почивка в България. Направени са препоръки относно безопасността и сигурността на гостите на страната, след като е имало няколко случая на атаки срещу граждани на Великобритания. Външно Министерство на Великобритания посочва, че на 11 юли е имало инциденти, включващи вербални и физически атаки към някои от туристите.

Постъпили са оплаквания за нежелано внимание, обиди и тормоз на публично място, както и други неприятни моменти. По данни на пострадалите, повечето нападки са били на расистка основа. Това е накарало някои от бъдещите гости на България да избягват определени зони и да не пътуват сами през нощта.

Британското Външно министерствопосочва, че голяма част от туристите не са имали никакви проблеми и никой не е обърнал внимание на тяхната раса или религиозна принадлежност. Това не означава, че не е имало малък брой от вербални и физически атаки върху малцинства от Великобритания, включително и на жители на страната, които са станали обект на агресия. Инцидентите са се увеличили, което води до поставянето на официално съобщение на интернет страницата на министерството.

Други рискове са престъпността в големите градове и нападенията в малките часове на нощта. Кражбите от автомобили, оставени отключени на бензиностанция, са се увеличили в последните месеци. Посочва се и повишено джебчийство в курорти като Слънчев бряг. Малките и безлюдни пътища на курорта също не са препоръчителни за самотни туристи.